Odbor regija za uspostavu Jadransko-jonske makroregije

Radiosarajevo.ba
Odbor regija za uspostavu Jadransko-jonske makroregije

Odbor regija, savjetodavno tijelo Evropske unije, preporučio je da se što prije pristupi izradi strategija za Jadransko-jonsku makroregiju te da je se uključi među prioritete za programiranje finansiranja iz strukturnih fondova u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru za razdoblje od 2014. do 2020. godine, prenosi Fena.

Odbor regija je nedavno na plenarnoj sjednici prihvatio mišljenje u kojem je pozvao na izradu makroregionalne strategije po uzoru na dvije već uspostavljene makroregije, Baltičku i Podunavsku.

Jadransko-jonska regija uključivala bi tri zemlje članice EU-a - Italiju, Grčku i Sloveniju, skoru članicu Hrvatsku, te kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Albaniju, javila je Hina. To je područje od 450 hiljada kvadratnih kilometara na kojem živi oko 60 miliona stanovnika.

Predsjednica Odbora regija Mercedes Bresso pozvala je da se što prije uspostavi međuinstitucionalna radna skupina Evropske komisije, Evropskog parlamenta i uključenih zemalja kako bi se što prije krenulo s uspostavom te makroregije.

"Operativni programi koje držimo nužnima te okvir za strateške projekte koji bi se finansirali u razdoblju od 2014. do 2020. moraju biti definirani što je prije moguće budući da će se o dodjeli sredstava iz Kohezijskog i strukturnih fondova te iz drugih programa EU-a u područjima poput prometa, energije, okoliša i istraživanja, odlučivati u sljedećih nekoliko mjeseci", rekla je Bresso.

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u Evropskoj uniji i izvan nje kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturnih fondova, to jest da se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigne veća dodana vrijednost.

Strategija za makroregije temelji se na načelu "tri ne": da nema dodatnih finansijskih sredstava, da se ne osnivaju nove institucije i ne donose novi zakoni.

Odbor regija poziva da se uz "tri ne" prihvati i "tri da": za zajednički dogovorenu provedbu i monitoring postojećih pravila; za stvaranje platforme, mreže ili teritorijalnog klastera regionalnih i lokalnih vlasti te država članica; za korištenje postojećih sredstava EU-a za razvoj i provedbu makroregionalnih strategija.

Odbor regija u svojim preporukama ističe da strategija za Jadransko-jonsku regiju treba počivati na načelu supsidijarnosti. Kroz tu makroregiju rješavala bi se pitanja i problemi koji se ne mogu riješiti samo na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak