Od Beograda se traži da otvori ambasadu u Prištini

Radiosarajevo.ba
Od Beograda se traži da otvori ambasadu u Prištini

Brisel je pred Srbiju postavio, kako se sada čini, gotovo neostvarive uslove za nastavak procesa evropskih integracija. Naime, od Srbije se traži da dozvoli otvaranje kancelarije Kosova u Beogradu, što je tamošnjim vlastima neprihvatljivo.
Otvaranje kancelarije praktično bi značilo otvaranje ambasade koja će samo nositi drugačije ime – kancelarija

Kako doznaje Novi magazin, istovremeno se od Srbije zahtijeva da otvori svoje predstavništvo u Prištini što bi, uz beogradsku kancelariju, praktično značilo uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Pored ovih, ostaju i dobro znani, stari uslovi za nastavak eurointegracija: primjena sporazuma sklopljenih u dijalogu Beograda i Prištine, omogućavanje nesmetanog kretanja EULEKS-a i KFOR-a na sjeveru Kosova, otvaranje kancelarija misije EU na sjeveru Kosova...

Fule 10. juna u Beogradu

Desetog juna u Beograd dolazi povjerenik za proširenje Evropske unije (EU) Štefan Fule koji će prisustvovati inauguraciji predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i kojem će poručiti da Brisel očekuje od Srbije da nastavi rad na evropskim reformama, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predstavnik za štampu Fuilea Peter Stano.

„To je bio genocid i za EU su neprihvatljivi pokušaji da se izmijeni historija i historijske činjenice.“

Na pitanje da li će Fule pomenuti nedavne komentare Nikolića oko Vukovara i Srebrenice, Stano je rekao da je Evropska komisija prije nekoliko dana jasno rekla šta misli o dovođenju u pitanje historijskih činjenica i genocida u Srebrenici i šta očekuje od političara u tom regionu. 

Istovremeno je Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i koalicioni partner čelnika Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića izjavio kako je on očekivao da će novi srbijanski predsjednik "pokazati da se njegova politika nije nimalo promijenila od vremena Vojislava Šešelja". 

„Cijela priča o pravljenju Srpske napredne stranke bila je praktično pranje biografije Tomislava Nikolića, a ne zamjena njegovog političkog kursa. U svemu tome on, kao čovjek koji je ostao zapamćen po izjavama da ne vidi nikakav problem da Srbija bude ruska provincija, nastavlja tu istu politiku koja je čitav region gurnula u sumrak 90-tih godina prošlog vijeka (...) Mislim da će tek vrijeme pokazati kolika je ovo bila greška s njegovim izborom“, kazao je Čanak za agenciju Anadolija

Par žrtvenih janjadi nije dovoljno

"Nažalost, vrijeme koje je za nama pokazalo je da ne postoji dno, već samo pregrade. Mislim da će ovo što se sada događa s Nikolićem, zaista, biti ogroman korak unazad po pitanju evropskog puta Srbije.“

On ne smatra da nova Vlada Srbije, koju će vjerovatno voditi njegov koalicioni partner, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, može neutralizirati politiku Nikolića: 

„Ali, može dati alternativu, a to će onda biti veoma značajno za slijedeće izbore. Od 2000. godine ja se zalažem za lustraciju. Nastavit ću da se zalažem dokle god budem živ. Jer, za zločine 90-tih u Srbiji neko mora da plati! To se nije dogodilo. Ne može par žrtvenih jagnjadi u Hagu oprati čitav jedan tip mišljenja koji još uvijek, nažalost, ima predstavnike u Srbiji. Dakle, dok se to ne uradi, ovakve stvari će nam se stalno ponavljati.“

Potvrdio je da lično neće učestvovati u novoj srbijanskoj vladi. Važno mu je da u Srbiji postoji jasan proevropski koncept, a da su "personalna rješenja manje važna".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak