Očekuje se vodni val u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Očekuje se vodni val u Zagrebu

Maksimalna vrijednost vodostaja Save u iznosu od oko 420 centimetra očekuje se u Zagrebu između 16 i 17 sati, uz mogućnost proglašenja izvanredne odbrane od poplava, saopćio je Glavni centar za odbranu od poplava u Hrvatskoj, prenosi Fena.

Na mjernoj stanici Preljev Jankomir vodni val trebao bi proći oko 15 sati, uz mogućnost proglašenja redovnih mjera odbrane od poplava i rasterećenja vode u kanal Odra.

Centar za odbranu od poplava upozorava kako su obilne oborine koje padaju od 4. novembra dovele do naglog porasta vodostaja rijeka Save, Mure, Drave i Kupe. Jučer je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save na potezu od Jesenica do Zagreba pri čemu se maksimalne vrijednosti očekuju danas.

Temeljem prognoza Glavni centar odbrane od poplava izdao je nalog svim voditeljima branjenih područja za proglašenje redovnih mjera odbrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava Jesenice do Sava Dubrovčak.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 cm u odnosu na današnje iznose, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti razine mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama. Prema trenutno dostupnim podacima, za sada se ne očekuje uvođenje redovite odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 cm u odnosu na današnje iznose. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja odbrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere odbrane od poplava, vezano uz dolazak najavljenog vodnog vala nastavljaju s radom, te prema državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak