Objaviti s koje farme potiče otrovano mlijeko

Radiosarajevo.ba
Objaviti s koje farme potiče otrovano mlijeko

Hrvatska seljačka stranka (HSS) ocijenila je danas da je aktuelna vlast proizvođačima mlijeka nanijela ogromne štete izjavama da su za "otrovno" mlijeko krivi hrvatski seljaci, te je pozvala vladu da objavi podatke s koje farme potiče sumnjivo mlijeko.

Povučeno otrovno mlijeko s tržišta BiH

HSS je saopštio kako Ministarstvo poljoprivrede, koje treba brinuti o proizvodnji, s izjavama da za "otrovno" mlijeko nisu krivi uvoznici uništava i ono malo domaće proizvodnje mlijeka jer optužuje sve hrvatske proizvođače, a ne navodi o kojoj je konkretno farmi riječ.

Upozoravaju kako upućeni govore da se trajno mlijeko većinom "muti" od uvoznog mlijeka, dovezenog u Hrvatsku bez kvalitetnih kontrola, pa su Vladu i resorno ministarstvo pozvali da odmah objave podatke koliko se trajnog mlijeka muti od uvoznog mlijeka, posebno u prahu, a koliko od domaćeg mlijeka.

Nakon što je u petak objavljeno da je otkrivena povećana količina aflatoksina u nekim pakovanjima mlijeka proizvođača Dukat i Vindija, pri čemu je Ministarstvo poljoprivrede odbacilo nagađanja da je riječ o uvoznom mlijeku, HSS je naveo da od Vlade nisu ni očekivali da će štititi domaće proizvođače.

"Kao što je i uobičajeno, ova Vlada jedino zna udarati po hrvatskom seljaku", zaključuju u HSS-u, ocjenjujući da je poruka vlade građanima "kupujmo uvozno, hrvatsko ne valja".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak