Obilježavanje obljetnice proboja logora Jasenovac

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje obljetnice proboja logora Jasenovac


Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet počeklo je obilježavanje 68. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, javila je Fena.

U nazočnosti državnog vrha, preživjelih logoraša i mnogih drugih održava se komemoracija s porukom da se žrtve ne smiju zaboraviti niti zločini ponoviti.

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. aprila 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Pozdravljajući sve nazočne, predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak rekla je kako je prisjećanje na one, koji su svoju različitost u nacionalnosti i vjeri platili svojim životom, poruka da se zločin i strahote kakvi su se događali u logoru Jasenovac na smiju ponoviti. Mladim se generacijama komemoracijom prenosi istina o tim događanjima, rekla je Sedmak, istaknuvši kako je samo 107 logoraša preživjelo proboj iz logora 22. aprila 1945.

Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj, rekla je, ostati nepoznanica, jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dijete do dobi od 14 godina, kazala je Sedmak.

Današnjoj komemoraciji, koja se zbog poplava održava tri sedmice kasnije od planirane, nazoče preživjeli zatočenici, obitelji stradalih, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade Zorana Milanovića ministar Mirando Mrsić, državni i lokalni dužnosnici, predstavnici Hrvatske akademije znanosti, diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predstavnici antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva.

Koncentracijski logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima i mnogim stratištima s obje strane rijeka Save i Une, od avgusta 1941. do 22. aprila  1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti, javila je Fena.

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručit će živućim sudionicima proboja odlikovanje Reda Stjepana Radića, a javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac Povelju Republike Hrvatske. Predsjednik će uručiti i priznanja Ante Bakotić svim preživjelim sudionicima koja im dodjeljuje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac.

U molitvi nakon obraćanja na komemorativnoj svečanosti sudjelovat će predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, a zatim će biti položeni vijenci u podnožju spomenika Cvijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak