Obilan snijeg prekrio gradove u Europi : Pogledajte fotografije koje svjedoče tome

1
Radiosarajevo.ba
Obilan snijeg prekrio gradove u Europi : Pogledajte fotografije koje svjedoče tome

Petak 13. donio je sa sobom još obilnije kiše. Nakon što je u utorak na bavarskim Alpama pao snijeg, padavine su sve intenzivnije.

Kiša neprestano pada, a u mnogim se regijama očekuju razorne poplave i klizišta. Zbog velike količine kiše, u toku su pripreme za poplave u Poljskoj i Češkoj, pa se na nekim mjestima već postavljaju vreće s pijeskom.

Austrijsko skijalište Obertauern je prekriveno s 20 do 30 centimetara, a u alpski gradovima visina novog snijega kreće se od 10 do 20 cm.

Nihad Uk jasno odgovorio: 'Mladima neće biti isplaćeno dodatnih 5.200 KM subvencije za stanove'

RTL-ova meteorologinja Ana Bago Tomac da bi susnježica pa i snijeg mogao pasti sredinom dana u višem gorju u Hrvatskoj.

"U jednoj dubokoj, velikoj cikloni, koja se već prostire gotovo preko cijele Europe, vrlo hladan zrak spustio se sa samog sjevera prema našim geografskim širinama.

Formirala se genovska ciklona", rekla je Bago Tomac dodavši da će se i u petak nastaviti takvo vrijeme te da će vjerovatno trajati iduća četiri dana.

Snažno nevrijeme koje je stiglo u Hrvatsku izazvalo je u četvrtak poplave, a na nekoliko je mjesta snimljena i pijavica.

Zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić te Sjeverna, Srednja i Južna Dalmacija - u petak su pod narančastim upozorenjem Državnog hidrometeorološkog zavoda, što znači da vrijeme opasno, dok za ostatak Hrvatske stoji žuto upozorenje.

Temperature se u petak kreću čak od 7 do najviša 23 Celzijeva stepena.

Ove temperature niže su nego što se očekuje u ovo doba godine. U Alpama intenzivno sniježi, a ta se granica spušta, tako da snijega sve više ima i na nižim predjelima. Obilna kiša najavljena je sigurno još do kraja vikenda, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak