O ljudskim pravima u Makedoniji

Radiosarajevo.ba
O ljudskim pravima u Makedoniji

Jučer je u Skoplju održana konferencija za medije na kojoj je ombudsmen Icet Mehmeti objavio izvještaj o poštivanju, razvoju i zaštiti ljudskih prava za 2012. godinu.

Prema njegovom izvještaju broj žalbi se svakodnevno povećava, a samo prošle godine žalbe mu je proslijedilo 4.346 građana, javlja agencija Anadolija.

Mehmeti je dodao da je u njegove ruku pristiglo 5.220 žalbi, da je on obradio 4.401, a da je u toku obrada preostalih 819. On je kazao da u većini žalbi nema nikakvog kršenja, a da se za 1.356 slučajeva ispituje povreda zakona.

U izvještaju je navedeno da se najviše žalbi odnosi na povredu prava potrošača, njih 948, zatim 710 za sudove i 376 žalbi vezano za policiju.

Mehmeti je saopćio da su 32 osobe podnijele žalbe vezane za diskriminaciju koju su doživjeli na poslu.

Na sudovima još uvijek traju slučajevi u vezi sa ovim žalbama, među kojima se nalaze i one za neravnopravan tretman. Ombudsmen radi na pronalasku sistematskog rješenja za ove slučajeve, rečeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak