Novinarka Jasna Babić u pritvoru zbog uvrede

Radiosarajevo.ba
Novinarka Jasna Babić u pritvoru zbog uvrede


Novinarka Jasna Babić je u 30-dnevnom pritvoru jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu, javlja Slobodna Evropa.

Nju je 2009. godine tužio za klevetu kontroverzni poduzetnik i celebrity Josip Radeljak – Dikan.

Hrvatsko novinarsko društvo i predstavnica  OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović oštro su prosvjedovali zbog privođenja.

„Nedopustivo je da kolegica Babić čami u Remetincu čekajući sazivanje sudske rasprave. Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopće nije niti sazvana,“ kaže se u saopćenju HND-a.

Glasnogovornik suda Dražen Kevrić kazao je kako je ova odluka donesena, jer se Jasna Babić nije odazvala pozivima na 16 rasprava. Čudi to što je ova mjera primijenjena povodom privatne tužbe i to za klevetu.

Radeljak je izjavio kako se ne sjeća povoda za svoju privatnu tužbu, ali da se radilo o „prostačenju, lažima i klevetama.

„Riječ je o vrlo alarmantnom slučaju kakav se ne bi smio događati u Hrvatskoj niti u jednoj drugoj državi koja sebe smatra demokratskom“, naglasila je Dunja Mijatović.

Jasna Babić  u novinarstvu je od kraja sedamdesetih godina. Krajem osamdesetih piše o UDBA-inim umorstvima hrvatskih emigranata u zapadnoj Evropi, u devedesetima je  objavila niz zapaženih istraživačkih tekstova i dvije knjige o organiziranom kriminalu, ratnim zločinima, korupciji na visokim razinama  i vezama  politike i kriminala.  U niz navrata je za „Radio slobodna Evropa“  komentirala fenomene i događaje iz hrvatskog i postjugoslavenskog krim- miljea.

Ovo je prvi put da se određivanje pritvora za neodazivanje sudu primjeni na novinara.

Danas će sa kolegicom Babić kontaktirati njena odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak