Novi Sad: Vođa dječije mafije ima 15 godina

Radiosarajevo.ba
Novi Sad: Vođa dječije mafije ima 15 godina

Novi Sad je, sudeći prema posljednjim događajima, postao centar dječijeg kriminala, piše Blic i dodaje da nekrunisani kralj dječije mafije ima 15 godina.

Novi Sad: Srednjoškolac povrijeđen mačetom

Riječ je o maloljetnom S.S. koji ima 90 krivičnih djela iza sebe, saznaje Blic u novosadskoj policiji. Međutim, to nije sve. Do sada je protiv njega podnesena 51 krivična prijava, ali je dosije ovog maloljetnika koji je obijao automobile, pljačkao, nožem presretao vršnjake i otimao im novac, mnogo bogatiji.

Broj od 51 krivične prijave odnosi se samo na period od kada je S.S. napunio 14 godina, tj. od kad je policija mogla da počne da podnosi krivične prijave protiv njega. On je u kriminal zagazio par godina prije toga tako da policija vjeruje da iza sebe ima oko 90 krivičnih djela.

Policija ne može vaspitavati djecu

Zbog porasta maloljetničkog kriminala Novosađani su juče održali performans u centru grada, a zamjenik načelnika policije u tom gradu Stevan Krstić kaže za Blic da kriminal nije isključivo problem policije već cijelog društva, odnosno države.

On kaže da policija u pojedinim slučajevima može djelovati preventivno, što i čini, ali je ona, kako ističe, represivan organ.

"Sam detalj da među njima ima maloletnika koji iza sebe imaju po 50, 60 krivičnih dela najbolji je pokazatelj da je u pitanju vaspitni propust, gde su preventivno zakazale porodice i institucije. Policija ne može da vaspitava ničije dete", ističe Krstić.

Prema zvaničnoj statistici, u Novom Sadu se dnevno počini 38 krivičnih djela, a pored maloljetničkog kriminala Novi Sad gubi bitku i sa navijačkim klanovima koji se međusobno bore za prevlast nad teritorijama zbog dilovanja narkotika, dodaje Blic.

Podsjetimo, posljednji slučaj koji je zabrinuo javnost u Novom Sadu je napad maloljetnika na vršnjaka mačetama i sjekirom. Samo nekoliko dana prije toga desio se slučaj prebijanja novosadskog profesora, kojeg su napali maloljetnici.

Vojvodina: Učenici osnovne škole pretukli profesora

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak