Novi Pazar: Pripremna nastava na bosanskom jeziku

Radiosarajevo.ba
Novi Pazar: Pripremna nastava na bosanskom jeziku

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije zvanično je potvrdilo da je data saglasnost da se sprovodi "pripremna" nastava na bosanskom jeziku u četiri obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku i saopštilo da nije tačna informacija koja se pojavila u medijima i na zvaničnom sajtu Bošnjačkog nacionalnog vijeća pod naslovom "Od 20. januara nastava i na bosanskom jeziku u gimnazijama i u srednjim stručnim školama", javlja Anadolu Agency.  

Srbijansko ministarstvo je, izdajući demanti, navelo da je u vezi s tim predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević danas obavijestio ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića da je u informaciji na zvaničnom sajtu Bošnjačkog nacionalnog vijeća pod naslovom "Od 20. januara nastava i na bosanskom jeziku u gimnazijama i u srednjim stručnim školama" greškom izostavljena riječ "pripremna".

Ministarstvo prosvjete Srbije je navelo u saopštenju da je poslije sastanka održanog s predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u utorak, 14. januara 2014. godine, u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, a u interesu održavanja kontinuiteta nastavnog procesa i sprječavanja uskraćivanja učenika u sticanju neophodnih znanja predviđenih nastavnim planom i programom, "data saglasnost da se sprovodi pripremna nastava na bosanskom jeziku u četiri obrazovno-vaspitne ustanove do kraja nastavne 2013/14. godine".

Održavanje pripremne nastave na bosanskom biće u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Novom Pazaru, u dva odjeljenja prvog razreda u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru, u četiri odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji u Tutinu i u dva odjeljenja prvog razreda u Gimnaziji "Jezdimir Lović" u Sjenici.

"U skladu sa zakonom i utvrđenim principima prava na obrazovanje svakog učenika na maternjem jeziku, tokom drugog polugodišta, posle odgovarajuće pripreme, biće raspisan jedinstven konkurs za sve škole koje pripadaju obrazovnom sistemu Republike Srbije", nadeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžević u razgovoru s ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavom Jovanovićem obećao je da će informacija koja je objavljena na zvaničnom sajtu BNV biti odmah ispravljena. 

Ministarstvo prosvjete Srbije je demanti na svom sajtu objavilo pod naslovom: "Netačna informacija o sprovođenju nastave na bosanskom jeziku".  

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je ranije danas, ne precizirajući da se radi o pripremnoj nastavi, saopštilo da je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Tomislav Jovanović potpisao danas akt kojim počinje nastava i na bosanskom jeziku u Gimnaziji u Novom Pazaru i Sjenici i drugim srednjim školama od drugog polugodišta tekuće školske godine.

Nastava na bosanskom jeziku se od 2. septembra 2013. godine nesmetano odvija u 35 osnovnih škola u Sandžaku, a pored ispunjenih zakonskih uslova nije počela u sjeničkoj i novopazarskoj gimnaziji.

Nakon višemjesečnog neuvođenja nastave na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji, roditelji učenika koji su se izjasnili u anketi da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, podnijeli su i krivične prijave protiv direktora te srednje škole.

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije od 5. decembra 2013. godine bojkotovali su nastavu van škole, ali su se na poziv roditelja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća vratili na časove i na pasivan način protestovali do ostvarenja tog prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak