Nova slovenska vlada ne planira radikalne promjene

Radiosarajevo.ba
Nova slovenska vlada ne planira radikalne promjene

Nova slovenska vlada, koja se treba konstituirati do 10. februara, ne planira radikalne promjene na području vanjske politike; zauzimaće se za dobre odnose sa svim susjednim državama, a arbitražni postupak za rješenje graničnog spora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje "pravedne granice" na moru i kopnu.

Ovo su glavne smjernice koalicijskog ugovora između pet stranaka desnice i centra o novoj vladi, čijim je glasovima u subotu u Parlamentu, za novog premijera izabran Janez Janša.

Koalicijski sporazum objavljen je danas na internet stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše. Najvećim dijelom posvećen programu za privredni oporavak i finansijsku stabilizaciju, sporazum ne predviđa posebnih novosti na području vanjske politike u odnosu na usmjerenje dosadašnje vlade Boruta Pahora, ali naglašava potrebu štednje i racionalizacije, te najavljuje mogućnost ukidanja nekih ambasada i konzulata, posebno u Evropi.

Što se tiče arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog spora s Hrvatskom, kojem se vodeća stranka u novoj koaliciji protivila dok je bila u oporbi zagovarajući bilateralno rješenje tokom hrvatskih pregovora za članstvo u EU, arbitraža se sada naziva "prilikom" da se tim postupkom ostvare interesi Slovenije. Kako je javila novinska agencija Fena, ovo će se dokazivati u pravnom podnesku koji do kraja godine treba predati arbitražnom sudu.

"Koalicijski partneri dosljedno će djelovati u cilju očuvanja teritorijalne cjelovitosti Slovenije. U pripremama za definiranje predmeta graničnog spora i u memorandumu (podnesku), Slovenija će svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih historijskih i drugih činjenica, uključujući i načelo pravednosti", navodi se u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjske poslove.

Diplomatske aktivnosti usmjerene na proglašenje sjevernog Jadrana područjem pod zaštitom i cijelog Jadranskog mora kao osjetljivog prostora će se provoditi u okviru Međunarodne pomorske organizacije (IMO) i regionalnim okvirima, a u tom cilju Slovenija namjerava dati i prilog za jadransku regionalnu strategiju svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak