Nova istraga o smrti Trajkovskog?

Radiosarajevo.ba
Nova istraga o smrti Trajkovskog?


Ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi smatra da je neophodna nova istraga o smrti predsjednika Borisa Trajkovskog, jer je još uvijek puno nedoumica u vezi s tim kako se to desilo, zašto i ko je kriv, javlja Tanjug.

Trajkovski je, zajedno sa svojim saradnicima i članovima posade, stradao u avionskoj nesreći prije devet godina, 26. februara 2004., u blizini Mostara.

Nova istraga je potrebna i sa aspekta "trajne i prihvatljive informacije", kazao je Džaferi u intervjuu za Dnevni avaz, i izrazio nadu da će dvije vlade doći do prave informacije kako bi se ovaj slučaj mogao konačno zatvoriti.

U Skoplju je nedavno boravio Omer Kulić, koji je predvodio tim od 15 eksperata iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji trebaju sprovesti istragu nakon što je makedonska vlada priložila nove dokaze koji nisu uzeti u obzir u toku prve istrage, koja je zaključila da je nesreća rezultat greške pilota.

Utvrđivanje činjenica

Ponovna istraga, prema riječima Kulića, trebalo bi da traje od 6 do 12 mjeseci, jer izvještaj prve istrage nije zadovoljio, s obzirom da je ona izvedena veoma brzo, za nepuna dva mjeseca.

Nova komisija, kako je rekao Kulić, neće utvrđivati krivicu i odgovornost, već činjenice i to kako je došlo do nesreće, a predmet istrage u Makedoniji će biti i operator, odnosno organizacija koja je tada utvrđivala potrebe vlade za avio-prevoz.

Osim toga, biće istraživananavigaciona sredstva na aerodromu u Mostaru, kao i primjenjene procedure na tom aerodromu i na samom mjestu nesreće. U toku istrage će biti napravljena i simulacija leta sa istim tipom aviona, a biće vještačeni i instrumenti u avionu koji su pregledani u Beogradu i u avio-servisu u Njemačkoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak