Norbert Lammert protiv ulaska Hrvatske u EU

Radiosarajevo.ba
Norbert Lammert protiv ulaska Hrvatske u EU

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik Die Welt za zaustavljanje procesa proširenja Europske Unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske, prenosi Tportal.

'Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak', rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje Die Welta.

On je dalje kazao kako zemlje nastale nakon raspada Jugoslavije imaju perspektivu ulaska u EU ali da moraju same stvoriti uvjete za ulazak. Pritom, kako je rekao, u obzir treba uzeti samo konkretne postignute rezultate u ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU. 'Dobre namjere i obećanja ne bi smjele postati zamjena za dokazane promjene', rekao je Lammert.

Predsjednik Bundestaga istodobno smatra da EU u ovom trenutku nije spremna na daljnja proširenja nego da joj je potrebna konsolidacija.

'Pred nama je toliko nužnih zadaća glede konsolidacije Unije koje je potrebno riješiti u najkraćem mogućem roku i zato mislim da ambicija proširenja ne bi smjela ponovno potisnuti nužnu stabilizaciju', rekao je Lammert. Njemački političar stoga smatra da EU u 'dogledno vrijeme' nije sposobna za nova proširenja.

Lammerta su zbog ove izjave žestoko kritizirali predstavnici Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak