Noć na Kosovu mirna, barikade se betoniraju

Radiosarajevo.ba
Noć na Kosovu mirna, barikade se betoniraju

Uprkos incidentima na sjeveru Kosova, tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavit će se danas popodne u sjedištu Evropske unije, potvrđeno je u Bruxellesu.

Na dnevnom redu bit će učešće kosovskih zvaničnika na regionalnim konferencijama, ali i reguliranje prijelaza Jarinje i Brnjak, rekao je Tanjugu zvaničnik EU koji je upućen u tok razgovora.

Prilikom prošlosedmične runde dijaloga dvije strane su postigle saglasnost o univerzitetskim diplomama i približile stavove o učešću predstavnika Prištine na regionalnom skupovima.

Prijelazi Jarinje i Brnjak, međutim, još uvijek ostaju kamen spoticanja zbog tvrdog stava Prištine da se oni tretiraju kao međudržavna granica. Kao i ranije, delegaciju Beograda će predvoditi Borislav Stefanović, dok će sa suprotne strane stola sjediti Edita Tahiri.

Noć je protekla mirno, srbi i KFOR dežuraju

U Jagnjenici i na čitavom sjeveru Kosova prethodna noć protekla je mirno, a građani su dežurali pored logorskih vatri i u automobilima, prenosi Beta. 

Prije dva dana KFOR je na ovom mjestu uklonio barikadu prema albanskom selu Čabra, a Srbi su sinoć postavili novu, posipajući pijesak na cestu. Na to su vojnici reagovali bacanjem suzavca, ali upotrebe oružja nije bilo, iako su građani u više navrata preko megafona upozoravani da će, ako izruče pijesak, vojska pucati.

Iako je bilo spremnosti za razgovor između srpskih predstavnika i oficira KFOR-a, dogovora nije bilo, jer su zahtjevi Srba i KFOR-a bili dijametralno suprotni. Obje strane su zahtjevale da se oni drugi povuku sa puta, da ga oslobode za saobraćaj, ali to nijedna strana nije prihvatila.

Poziv predsjednika Srbije Borisa Tadića dočekali su sa iznenađenjem, većina nije bila spremna za komentare, a oni koji su pristali da razgovaraju s novinarima rekli su da predsjednik baš najbolje ne razumije njihovu situaciju i da su barikada sredstvo borbe protiv nametanja kosovskih institucija na sjeveru Kosova.  

Srbi betonirai barikadu u Dudinom kršu

Srbi su sinoć dodatno ojačali i betonirali barikadu u mjestu Dudin krš u opštini Zvečan, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić, koju je prije nekoliko noći KFOR pokušao da ukloni, prenosi Srna.
 
Barikada, koja je nalazi na mostu, visoka je oko 2,5 metra, a osim zemlje i kamenih stijena ojačana je betonom, tako da je do Zvečana nemoguće doći iz južnog dijela Mitrovice ovim putnim pravcem.

Na barikadi je postavljena bodljikava žica koju su vojnici KFOR-a prije nekoliko večeri koristili prilikom pokušaja uklanjanja ove barikade.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak