Noć na barikadama protekla mirno

Radiosarajevo.ba
Noć na barikadama protekla mirno

Nakon jučerašnje akcije KFOR-a na uklanjanju barikada u selu Jagnjenica u opštini Zubin Potok, situacija tokom noći na barikadama je bila mirna, javio je izvještač Srne.

Veliki broj Srba noć je proveo pod otvorenim nebom u iščekivanju nove akcije KFOR-a pošto je predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, pozivajući se na pouzdane informacije, obavijestio sugrađane da KFOR planira da nastavi akcije uklanjanja barikada.

Tokom noći nije bilo pokreta pripadnika KFOR-a, kao ni u ranim jutarnjim časovima, što podgrijeva nadu da će pitanje administrativnih prelaza, odnosno prolaska pripadnika KFOR-a do prelaza Jarinje i Brnjak, biti riješeno mirnim putem, odnosno pregovorima.
        
Srbi su juče zatražili da se KFOR vrati u baze južno od Ibra čime bi dao mogućnost da se pregovori odvijaju bez pritisaka.

U pozadini strepnje Srba od budućih akcija KFOR-a jeste jučerašnje ubistvo Srbina Miodraga Komatine u selu Dobruša kod Peći. On je sa dvojicom sunarodnika, koji su ranjeni, krenuo da obiđe njivu gdje ih je sačekao izvjesni Albanac Visoka i na njih otvorio vatru iz pištolja.

Ovaj napad još više je ubijedio Srbe, ne samo one sjeverno od Ibra, da iza plana uklanjanja barikada stoji Priština koja svoje unutrašnje probleme pokušava skriti fokusiranjem i izazivanjem incidenata na sjeveru Kosova.

Srbi će, kako je najavljeno, nastaviti da budno, mirno i jedinstveno ostanu na barikadama sprečavajući KFOR, posebno EULEX, da na prelazima Jarinje i Brnjak instaliraju kosovsku policiju i carinu čime bi se zaokružila kosovska nezavisnost.

Prvi čovjek EULEX-a Ksavije But de Marnjak u zvaničnom saopštenju podržao je akciju KFOR-a jer je to u njegovom mandatu, a zadatak EULEX-a jeste uspostavljanje vladavine zakona. Odvlačeći pažnju sa nasilnih akcija po sjeveru Kosova on je prihvatio odgovornost EULEX-a za jučerašnje ubistvo jednog i ranjavanje dvoje Srba u Dobruši i najavio da će EULEX preuzeti slučaj.

Policija je utvrdila identit osumnjičenog napadača, a riječ je o Albancu iz sela Lukavac koji je u bjekstvu, rekao je regionalni portparol kosovske policije Dževat Ibraj.

Nakon što KFOR i lideri četiri opštine na sjeveru Kosova u srijedu nisu uspjeli da postignu dogovor i rješenje za snabdijevanje jedinica KFOR-a na sjeveru, pripadnici KFOR-a počeli su juče rano ujutro u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovsku Mitrovicu povezuje sa administrativnim prelazom Brnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak