Noć na barikadama protekla mirno, situacija napeta

Radiosarajevo.ba
Noć na barikadama protekla mirno, situacija napeta

Na Kosovu je jutros mirno, kao što je protekla i noć, ali je napeto jer se iščekuje da Euleks preuzme administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Na sjever Kosova se ne može niti ući niti iz njega izaći, uoči najavljenog raspoređivanja kosovskih policajaca i carinaka na graničnim prelazima sa Srbijom. Oba prelaza koja povezuju ovaj dio Kosova sa centralnom Srbijom su blokirana.

Vojnici Kfora zatvorili su prelaz Jarinje u četvrtak oko 19:30. Do tog trenutka putnička vozila su prolazila uz legitimisanje vozača i detaljnu kontrolu od strane pripadnika nemačkog Kfora.

Duž prelaza koji sjever Kosova povezuje sa Srbijom Kforovi vojnici razvukli su bodljikavu žicu i onemogućili saobraćaj u potpunosti. Blokada je sprovedena bez najave tako da se na obje strane gomilaju automobili koji pristižu iz i ka Srbiji.

Jarinje je početkom avgusta spaljeno, a od tada je pod kontrolom Kfora. Na akciju na Jarinju odgovorili su mještani Leposavića, koji su stotinjak metara dalje postavili kamion kojim su blokirali saobraćaj na prilazima prelazu. Istovremeno magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće je u potpunosti blokiran.

U mjestu Zupče nadomak  Zubinog Potoka, na krajnjem severu Kosova, na magistralnom putu istovareni su balvani i onemogućeno je kretanje vozilima u oba smjera.
 
Na ovoj barikadi Srbi su postavili veliki video bim na kojem su gledali košarkašku utakmicu Srbije i Rusije. Time su blokirani svi prilazi ka drugom prelazu koji povezuje sjever Kosova sa Srbijom – Brnjak.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, uoči najavljenog dolaska kosovskih carinika i policajaca na Jarinje i Brnjak, je mirno.

Grad povremeno nadlijeću helikopteri, dok je na ulicama primjetan manji broj ljudi nego što je to uobičajeno. Prodavnice, restorani, banke, kao i pošte su u četvrta noramlno radili. Od srijede uveče mostovi na rijeci Ibar su blokirani  za saobraćaj, dok pješaci nesmetano prelaze.
 
Načelnik kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednik Opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić najavili su da će u petak biti organizovana protestna šetnja do prelaza Brnjak.

Takođe, očekuje se da će sa srpske strane na Brnjaku biti održana i sjednica Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, koju je na tom mjestu zakazao predsjednik tog tijela Ljubomir Kragović.

Većina protiv jednostrane akcije Prištine

Većina članica Savjeta bezbjednosti UN ne podržava jednostranu akciju koju je najavila Priština, izjavio u New Yorku šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić.

On je novinarima u sjedištu UN, gdje je održana zatvorena sjednica Savjeta bezbjednosti, rekao da Euleks i Kfor nisu dobili podršku toga tjela da carinike iz Prištine prevezu do administrativnih prelaza na sjeveru Kosova.

"To je nelegalna i nelegitimna akcija i ne podržava je ni generalni sekretar ni Savjet bezbjednosti UN", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu vodila se žustra debata među članicama Savjeta koje su ostale podijeljene o najavi Prištine o postavljanju carinika i policajaca na prelazima Jarinje i Brnjak.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je predočio učesnicima sjednice operativni plan za zauzimanje punkta 1 i 31 koji je sastavila kosovska vlada i u kome jasno piše da će doći do nasilja i da pored toga kosovske vlasti razrađuju kako će da reaguju ako do nasilja dođe.

Predstavnici SAD i Francuske izjavili su da čak ne vide potrebu za sjednicom jer smatraju da ne postoji opasnost od nasilja, ali ih je demantovao u svom izlaganju specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Edmond Mule, koji je upozorio na mogućnost izbijanja nasilja, ali i izveštaj kosovske vlade.

Tadić optužio Kosovo da najavljuje nasilje

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak