Niži Pelješki most nije prihvatljiv

Radiosarajevo.ba
Niži Pelješki most nije prihvatljiv

"Ne dovodimo u pitanje želju Hrvatske da spoji dva dijela svoje teritorije, ali pri tome mora poštovati dva uvjeta, pristup BiH otvorenom moru i nepovredivost suvereniteta naše zemlje. To je donja crta za BiH", rekao je za Dnevni avaz Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH, komentirajući novo idejno rješenje Pelješkog mosta uoči razgovora BiH, Hrvatske i EU u Briselu.

Novo rješenje, koje je već u Briselu prezentirala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, od prošlog se razlikuje u tome što je novi most za 20 metara niži od prethodnog i bit će visok 35 metara.

"Nismo imali priliku ni vidjeti šta su to oni prezentirali, ali ako je tako, onda je to za nas apsolutno neprihvatljivo. S druge strane, predstavit ćemo i mi svoje planove, koji će podrazumijevati vraćanje na onu visinu koja će dozvoliti pristup većih brodova Neumu", istakao je Hadžić.

Naglasio je da će bh. delegacija u Briselu izložiti svoje viđenje i to na trilateralnom ministarskom sastanku (BiH, Hrvatska, Evropska komisija) posvećenom rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Na tom sastanku bh. delegacija, kaže, će tražiti da se u radna tijela koja će se baviti ovim pitanjima uključe i stručnjaci iz BiH.

Na sastanku će učestvovati ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, evropski komesari za proširenje i politiku susjedstva Štefan File, unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom, regionalnu politiku Johannes Hahn, zdravlje i potrošačku politiku John Dalli i evropski komesar za transport Siim Kallas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak