'Nisu ovo protesti nego opštenarodna pobuna'

Radiosarajevo.ba
'Nisu ovo protesti nego opštenarodna pobuna'

„Ovo nisu protesti ovo je pobuna, opštenarodni ustanak“, tako se na društvenim mrežama u Sloveniji najavljuje večerašnja runda protesta u najvećim slovenačkim gradovima Ljubljani, Mariboru, Ptuju, Celju, piše Index.hr.

Protesti u Sloveniji trebali bi se održavati sve do 'velikog finala' 21. decembra, kada bi se trebali desiti najmasovniji protesti protiv političkih elita.

Sve je počelo u Mariboru, gdje su se građani pobunili protiv korumpiranog gradonačelnika Franca Kanglera, a ubrzo se pobuna proširila na cijelu zemlju, te postala izraz nezadovoljstva socijalno-ekonomskom situacijom te nedostatkom borbe protiv korupcije.

"Iznesimo ga van!", moto je "treće mariborske pobune" koja će se održati večeras. Naravno onaj koji treba letjeti van je gradonačelnik Kangler, kojem su do sada u protestima izvikivali "gotov je".

Dnevni list Delo piše danas kako je sasvim izgledno kako bi Kangler mogao danas podnijeti ostavku.

"Neka ovo bude protest na miran način jer jedino tako možemo izraziti nezadovoljstvo lokalnim i državnim političarima", stoji u pozivu na večerašnje proteste.

U Ljubljani su takođe užurbane pripreme za čak dva protesta. Prva će grupa tražiti odlazak gradonačelnika Zorana Jankovića dok će druga grupa ići protiv svi političkih elita. Okupljanje je ponovo najavljeno za Kongresni trg, koji se nalazi u blizini slovenačkog parlamenta.

Organizatori protesta pozvali su građane da mirno iskažu nezadovoljstvo, kao što su uradili i u petak, kada se ipak desilo nasilje između grupe demonstranata i policije. U sukobima grupe demonstranata i policije tada je ukupno povrijeđeno 26 osoba - 15 policajaca i 11 demonstranata. Šestoro je teže povrijeđeno, među kojima je četvoro policajca pogođenih granitnim kockama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak