"Nisam kriv za zločine u Ovčari"

Radiosarajevo.ba
"Nisam kriv za zločine u Ovčari"

Oficir nekadašnje JNA Veselin Šljivančanin, koji je prošle nedjelje pušten na prijevremenu slobodu iz Haškog tribunala, izjavio je da nije odgovoran za mučenja i ubistvo hrvatskih zarobljenika na Ovčari.

Šljivančanin je rekao da mu je žao svih žrtava sukoba u Jugoslaviji, ali da nije kriv za zločine u Ovčari.

"Ja ne izražavam kajanje za zločine za koje se optužujem pošto znam da nisam počinio te zločine", rekao je Šljivančanin za B92.

On je naveo da mu je teško bilo kada je odlazio iz Haga i da se sa svima družio bez obzira koje su nacionalnosti i zašto su tamo. Šljivančanin je rekao da se pozdravio sa svima, između ostalog i sa hrvatskim generalom Antom Gotovinom, sa kojim se izljubio, a on mu je poželio srećan put.

Odlukom predsjednika Haškog tribunala, Šljivančanin je pušten na slobodu 7. jula, nakon što je odslužio dvije trećine kazne od 10 godina.

Šljivančaninova odbrana jedina je pred Haškim tribunalom uspjela da izdejstvuje promjenu pravosnažne presude pošto je uvjerila sud da je Žalbeno vijeće, koje je bivšem oficiru JNA prvostepenu kaznu od pet godina zatvora povećalo na 17, pogriješilo.

Presuda Šljivančaninu od 17 godina za zločin na Ovčari je faktički skinuta na deset godina, jer je on oslobođen za ubistva, a od toga je izdržao dvije trećine, oko sedam godina.

Haški tribunal optužio ga je 7. novembra 1995. godine, zajedno sa Miletom Mrkšićem i Miroslavom Radićem (Vukovarska trojka), kao i sa ondašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, za masovno ubistvo na farmi Ovčara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak