Nikolić uporedio suđenja u Haagu sa inkvizicijom

Radiosarajevo.ba
Nikolić uporedio suđenja u Haagu sa inkvizicijom


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uporedio je danas u Ujedinjenim nacijama haška suđenja s procesima koje je vodila Inkvizicija, ali je dodao i da su "u nekim predmetima utvrđene nepobitne činjenice" i da su "odgovorni za teška kršenja međunarodnog prava zasluženo kažnjeni", javlja agencija Beta.

U javnoj raspravi o radu međunarodnih ad hoc tribunala za ratne zločine Nikolić je ocijenio da je "doprinos Haaga u nekim slučajevima uočljiv", ali da "ozbiljnu i tešku senku na rad čitavog suda baca činjenica da su politički lideri samo jedne strane - srpske - u Haag došli kao okrivljeni, a iz njega otišli kao krivi".

Prema njegovim riječima, Haški tribunal je odmogao procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije, nije ispunio svoje javno postavljene zadatke, i Srbija "danas osjeća" da je tom sudu "neopravdano dala legitimitet, u nadi da će primjenom istih mjerila pravda biti zadovoljena za sve žrtve sukoba".

Nikolić je pozvao Haški sud i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Moona da "nađu formalni način" da se osuđenim Srbima dozvoli da na odsluženje kazni budu poslati u Srbiju, te da je ona spremna da prihvati međunarodni nadzor.

'A krivica drugih?'

Predsjednik Srbije je rekao da njegova zemlja "kao odgovorni član UN prati i podržava rad ukupnog međunaordnog pravosuđa" i da "snažno podržava rad Međunarodnog krivičnog suda", ali je ocijenio i da se Tribunal pokazao "neobjektivnim i pristrasnim", dodavši da "presude koje se izriču samo Srbima nemaju smisla ni u pogledu pravde, ni u pogledu realnosti, ni politike".

"Ako neki budući istaživač, budući istoričar, samo na osnovu broja optuženih i osuđenih Srba, Hrvata i Muslimana bude zaključivao o ratu u BiH, zaključiće da su samo Srbi ubijali Hrvate i Muslimane, da su samo Hrvati ubijali Bošnjake, a skoro nimalo Bošnjaci Hrvate", rekao je Nikolić.

Prema riječima predsjednika Srbije, statistike o broju ratnih zločinaca na prostoru bivše Jugoslavije ukazuju da "neko pokušava da utemelji konstataciju da je srpska strana bestijalno, orgijastički ubijala i sprovodila genocid, dok je druga sedela skrštenih ruku i bavila se svakodnevnim poslovima i humanitarnim radom".

Nikolić je ocijenio da se "sa stanovišta nauke i etike, haški procesi mogu staviti u istu ravan sa procesima koje je vodila Inkvizicija, kao i sa pariskim procesima (vođenim tokom revolucionarnog terora u Francuskoj) i moskovskim procesima (vođenim za vrijeme Staljina)".

Nikolić je naveo da se optuženima materijalno uskraćuje pravo na odbranu, time što im se daje ogromna količina materijala, a suđenjeograničava kratkim rokovima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak