Nikolić treba prvo u Sarajevo, pa u Banja Luku

Radiosarajevo.ba
Nikolić treba prvo u Sarajevo, pa u Banja Luku

Slovenski europarlamentarac i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da se odnos Srbije prema Evropskoj uniji (EU), ali ni odnos EU-a prema Srbiji, neće bitno promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsjednika te zemlje.

„Ne vidim veliku potrebu niti mogućnost da se u tom odnosu bilo što promijeni. Nikolić je u prvim izjavama jasno rekao da će nastaviti približavanje EU-u i mislim da mu u tom pogledu treba vjerovati", rekao je Kacin za Slovensku televiziju, u izjavi koju je u utorak prenio njen informativni portal.

„Srbija je po svom ustavu parlamentarna država i nema predsjednički sistem. Sada ona treba u prvom redu jaku operativnu vladu koja će  ispuniti uslove za dobivanje datuma i započeti pregovore."

Što se tiče odnosa Srbije i susjednih država nakon dolaska Nikolića na mjesto predsjednika, Kacin je rekao da bi želio da Nikolić kod odlaska u BiH najprije posjeti Sarajevo, a tek onda Banju Luku.

Kontakti sa evropskom desnicom

"Ako se tako dogodi, moći ćemo biti uvjereni da je on u cjelini posvećen približavanju Srbije Evropskoj uniji. Nikolić je uz to i dovoljno pragmatičan.

Uzgred da spomenem, on se pojavljuje i ovdje u Evropskom parlamentu. Svaki drugi mjesec vidimo ga u našim kafeterijama kako priča s evropskim parlamentarcima. Doduše, više kontaktira s parlamentarcima desnice", rekao je Kacin.

Što se tiče situacije na Kosovu, nakon dolaska Nikolića na vlast, Kacin je rekao da je bitno da otpočne dijalog između Srba na sjeveru te države i njenom jugu i da smatra da će to biti ključna Nikolićeva uloga. Tako bi se ojačali težina i prisutnost Srba na Kosovu te osiguralo da ono bude multietničko, multikulturno i multireligiozno te evropsko, ocjena je Kacina koji je dodao da bi na taj način dobili Srbija i Kosovo, te cijela regija, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak