Nikolić ili Tadić, svejedno: Politika prema BiH ista

Radiosarajevo.ba
Nikolić ili Tadić, svejedno: Politika prema BiH ista

Predsjednički izbori u Srbiji bliže se glasanju drugog kruga. Naime, ove nedjelje, 20. maja, srbijanski glasači imat će priliku odabrati jednog od dvojice koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu,Borisa Tadića ili Tomislava Nikolića.

Nikolić o Knezu Lazaru, Tadić odbacivao optužbe

Tadiću i Nikoliću drugi krug

Obojica su već dobro znana bh. javnosti, a i već treći put zaredom upravo oni prolaze prvi krug glasanja, no da podsjetimo.

Tadić je kandidat koalicije Izbor za bolji život i u prvom krugu osvojio je (tijesnu) većinu - 25,31 posto glasova; Nikolić, kao kandidat koalicije Pokrenimo Srbiju, dobio je 25,05 posto glasova. Prema anketama, Tadić je u znatnoj prednosti prije glasanja u nedelju

Ko su, šta su

Tadić (1958), inače rođeni Sarajlija, lider je Demokratske stranke (DS) čiji je član od njenog osnivanja, 1990. Predsjednik stranke, čiji je lider bio ubijeni Zoran Đinđić, postao je 2004. Bio je na par ministarskih pozicija u vladama SR Jugoslavije (2000-2003) i Srbije i Crne Gore (2003-2004), a od 2004. je na poziciji predsjednika Srbije (izabran ponovno i 2008), do koje oba puta dolazi pobijedivši Nikolića u drugom krugu.

U Bosni i Hercegovini prvi saveznik Tadiću je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i prvi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Nikolić (1952), rođen u Kragujevcu, danas lider Srpske napredne stranke (SNS), do sukoba sa haaškim optuženikom Vojislavom Šešeljom bio je radikal-broj-dva u nama susjednoj zemlji. Nikolić se sa Šešeljem sukobio oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom (EU). Šešelj je bio protiv, što je podržala i stranka, a Nikolić (nadimka Toma Grobar) podnosi ostavku u stranci. Bio je potpredsjednik srbijanske Vlade te predsjednik Skupštine.

Prvi izbori za predsjednika Srbije održani su 9. decembra 1990, kada je za predsednika izabran lider SPS Slobodan Milošević. Na tim izborima učestvovalo je do danas rekordnih 32 kandidata; glavni protukandidat Miloševiću bio je lider SPO Vuk Drašković

Jedna od njegovih ranijih izjava koja je ostala dobro upamćena na Balkanu, jeste: „Da, u ratu bih ponovo bio četnik.“ Također, njegovi prethodni stavovi su da RS ima pravo na svoju autonomiju, kao i da „međunarodna zajednica nije od BiH uspjela napraviti državu ni za 15 godina postojanja“.

Šta kažu analitičari

Psiholog iz Banje Luke Srđan Puhalo u izjavi za Fenu ocjenjuje da su se oba kandidata manje bavili onim što čeka Srbiju, a više pokušavali da prikriju prošle propuste. Obojica su se, bar u drugom dijelu kampanje, kako kaže, okrenuli „iznošenju prljavog veša“, a manje nuđenju jasnih opcija šta planiraju da urade. 

Ilustruje to stavom da je Tadićev DS nastojao da na margini pažnje drži i Kosovo i Evropu, a „naprednjaci“ su gledali da što više „zabašure svoje radikalsko porijeklo“. 

Politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić smatra da se ni nakon predstojećih izbora ništa suštinski neće promijeniti kada je u pitanju politika prema BiH, posebno ako opet bude izabran Tadić. 

„U tom slučaju, bit će to ona politika koja će u jednom dijelu BiH biti doživljena nekonzistentnom i licemjernom, jer se na jednoj strani zalaže za teritorijalni suverenitet i integritet BiH, a na drugoj  podržava politiku koja nekada čak otvoreno ide do secesionističkih pokušaja“, kaže Topić.

Ukoliko bi Nikolić pobijedio došlo bi, kaže, do određenih promjena zbog loših  odnosa na relaciji rukovodstava RS-a i SNS-a.

TV duel srbijanskih kandidata, 16. maj:

Jedan je pun hvale kako je sve napredovalo, izgradilo se i uspjelo, a drugi samo kukumače, kako je ovaj prvi sve to spriječio“, kaže Ivan Šijaković, sociolog iz Banje Luke koji smatra da kandidati nisu poslali neku značajniju poruku BiH, odnosno RS-u. 

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra da se ništa neće mijenjati u odnosu Srbije prema BiH, bez obzira na to kakav bude novi sastav vlade, ali i novi šef države.

Riječ profesora

Uvjerljivi i spremniji bio je Tadić od Nikolića, koji je pokazao oblik rigidnosti zastupajući staru ekstremnu politiku koja je dovela do rasturanja Jugoslavije i, poslije, tragedije, ocjenjuje redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Salih Fočo; profesor Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci Miodrag Živanović govori da građani Srbije u drugom krugu predsjedničkih izbora  nemaju nekakav poseban izbor:

„Prvenstveno jer više nema ideologije, već je riječ o kalkulaciji.“ On ne očekuje promjenu politike Srbije prema BiH/RS-u nakon ovih izbora, jer će se, kaže, dogoditi ono što „naredi“ Brisel i Vašington. 

U periodu od 22 godine, deset puta su održani izbori za predsjednika Srbije

Zanimljivo je da profesor, također na sarajevskoj Filozofiji, Enver Kazaz smatra da bi za BiH čak bila bolja Nikolićeva pobjeda. On je u izjavi za Deutsche Welle kazao:

„Mislim da bi Nikolić bio vrlo oprezniji u politici prema BiH nego Tadić zato što bi njegovu politiku promatrala Evropa krupnim očima“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak