Nije imenovan sudija u predmetu protiv Mladića

Radiosarajevo.ba
Nije imenovan sudija u predmetu protiv Mladića

Haaški tribunal još nije donio odluku o tome ko će biti predsjedavajući sudija u predmetu protiv generala Ratka Mladića, izjavila je portparol sudskog dijela Tribunala u Haagu Nerma Jelačić.

Ona je demantovala navode pojedinih medija da su njemački sudija Christoph Flugge ili holandski sudija Alphons Orie imenovani za predsjedavajućeg sudiju u predmetu protiv Mladića.

"Odluka o tome koji će od trojice sudija koji su imenovani u ovom predmetu biti predsjedavajući još nije donijeta. Dok se ta odluka ne donese, zahtjevam da ispravite sve navode o imenovanju predsjedavajućeg sudije", navodi se u pisanoj izjavi Jelačićeve.

U odvojenoj izjavi, Jelačićeva "kategorično" demantuje navode medija u regionu o sudiji Fligeu i navodima iz intervjua koji je dao magazinu Spiegel, jer su krivo preneseni. Jelačićeva precizira da je sudija dao intervju 7. septembra 2009. godine i da tada nije želio da komentariše pitanje da li se zločin u Srebrenici može definisati kao genocid.

"On je nastavio da odgovara na pitanja u vezi s definicijom genocida. Navodi da je sudija Flugge javno porekao da je u Srebrenici počinjen genocid nisu samo netačni već drsko iskrivljavanje sadržaja ovog intervjua", ističe Jelačićeva.

Ona je dodala da su sudije Haškog tribunala ponosne na primjenu najviših međunarodnih standarda u svom radu i da su to, prema Statutu ovog suda, "osobe visokih moralnih standarda, nepristrasni ljudi s integritetom koji posjeduju kvalifikacije koje su potrebne za imenovanje na najviše pravosudne funkcije".

Prema njenim riječima, Statut Haškog tribunala sadrži i jasnu definiciju genocida i jedini je relevantan dokument kojim se sudije ovog suda rukovode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak