Nezavisnost Kosova nije protivna međunarodnom pravu

Radiosarajevo.ba
Nezavisnost Kosova nije protivna međunarodnom pravu

Hisashi Owada, Peter Tomka, Awn Shawkat Al-Khasawneh sudije Međunarodnog suda pravde (foto: AP)

Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. godine nije prekršeno opšte međunarodno pravo, tako glasi savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde.

"Deklaracija od 17. februara 2008. nije prekršila opšte međunarodno pravo", kazao je Hisashi Owada predsjednik suda čitajući savjetodavno mišljenje suda, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sudija Owada u prvih pola sata izlaganja, osvrnuo se na okolnosti pod kojima je Generalna skupština UN od Međunarodnog suda pravde zatražila mišljenje o legalnosti kosovske nezavisnosti, nadležnostima suda, kao i obilnoj dokumentaciji koja je uzeta u obzir prilikom donošenja savjetodavnog mišljnja.

"Ne postoji nikakva prepreka oko zadatka koji je od suda tražen. Generalna skupština ima legitimni interes da dobije odgovor na ovo pitanje, prema tome sud smatra da ne postoje uvjerljivi razlozi da ne da savjetodavno mišljenje u pogledu pitanja koje mu je postavljeno", kauao je Owada, prenosi Srna.

Međunarodni sud pravde u četvrtak je dao svoje mišljnje na zahtjev Generalne skupštine UN, koja je u oktobru 2008. godine podržala zahtjev Srbije da se ispita legalnost kosovske nezavisnosti.

Devet od 14 stalnih sudija MSP dolazi iz država koje su priznale nezavisnost Kosova, uključujući i Owadu, a iz procesnih razloga izostalo je glasanje sudije iz Kine.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je, poslje izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, dok su odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu, prištinske vlasti ocijenile kao svoju veliku pobjedu.

Savjetodavno mišljenje nije obavezujuće za države, ali će, kako su ocijenili stručnjaci, imati veliku pravnu, ali i političku i moralnu težinu.

Oprečne reakcije na mišljenje MSP-a o nezavisnosti Kosova

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak