Nevrijeme razorilo jednu od najljepših hrvatskih uvala, gradonačelnica poručila: 'Sve je uništeno'

0
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme razorilo jednu od najljepših hrvatskih uvala, gradonačelnica poručila: 'Sve je uništeno'

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom izazvalo je u ponedjeljak, 9. septembra, navečer velike probleme na području Korčule i Orebića.

"Zaprimljena je jedna dojava iz Lumbarde da je jaki vjetar odnio krov s kuće. Također je u Pupnatskoj Luci zbog velike količine bujičnih voda napukla stara lokalna cesta 69022 te je zatvorena za saobraćaj. Upućeni su vatrogasci DVD-a Korčula i DVD-a Orebić, koji rade na sanaciji", izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite, a prenosi Dnevnik.hr.

"Prikupljamo informacije o nastaloj šteti na području našeg Grada. Sanaciji ceste u Pupnatskoj Luci moramo odmah prionuti jer je cesta gotovo potpuno uništena. Započeli smo s čišćenjem iste. Molimo sve naše sugrađane da nam dojave prouzrokovanu štetu i pošalju fotografije na e-mail Grada: info@korcula.hr ili kontaktiraju svoj mjesni odbor/gradski kotar kojem pripadaju kako bismo mogli dobiti uvid u stanje", objavila je na Facebooku Nika Silić Maroević, gradonačelnica Korčule.

Izbori 2024 | Prije četiri godine bio kandidat HDZ-a, a sada je na listi SDA

Kasnije u utorak, 10. septembra, također je napisala kako je donesena "odluka o privremenom zatvaranju dijela lokalne ceste L69022 između Čare i Pupnata, od raskrižja sa županijskom cestom Ž6268 u naselju Čara do raskrižja s nerazvrstanom cestom prema Pupnatskoj Luci, zbog oštećenja trupa lokalne ceste uslijed velikih oborinskih padalina".

"Cesta će biti zatvorena sve dok se ne osiguraju uslovi sigurnog odvijanja saobraćaj predmetnom dionicom", navela je gradonačelnica.

A nakon nevremena, jedna od najljepših uvala na Korčuli, ali i Jadranu, potpuno je promijenila izgled jer je bujica velike količine zemlje odnijela u more. Uništena je i cesta. Fotografije posljedica nevremena objavio je Mjesni odbor Pupnat.

"Tokom nevremena koje nas je zadesilo dogodile su se nezamislive štete te će se prave tek znati sutra kad dobijemo stvaran uvid. Molimo mještane za razumijevanje i da prijave štete kako bismo mogli što prije prijaviti nadležnima da se problemi riješe", objavili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak