Nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Jak vjetar lomio drveće, automobili plivali u bujicama

2
Radiosarajevo.ba
Nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Jak vjetar lomio drveće, automobili plivali u bujicama

U ponedjeljak, 9. septembra, Dalmaciju je zahvatilo snažno nevrijeme koje je prouzrokovalo ozbiljne probleme u nekoliko regija. Na Korčuli su se pojavili ekstremni vremenski uslovi, uključujući jak vjetar i obilne padavine. Vjetar je bio toliko jak da je iščupao veliko stablo.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vatrogasci su imali intenzivan rad s brojnim intervencijama zbog velikih količina kiše. Tokom dana, 40-ak intervencija obuhvatilo je ispumpavanje vode iz objekata u Dubrovniku, Konavlima, Pločama, Metkoviću i Orebiću. Vatrogasci su se također bavili uklanjanjem stabala sa ulica, a saobraćaj je bio ozbiljno pogođen zbog poplava i blokiranih šahtova.

U dolini Neretve, vatrogasci su imali 25 intervencija, dok su slične aktivnosti bile prisutne i u Orebiću, Pelješcu, Korčuli i Dubrovačkom primorju.

Evropska noć istraživača se vraća u Bosnu i Hercegovinu: Proslava nauke, inovacija i obrazovanja

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, jaka kiša je pogodila područje Makarske. Vatrogasci su zabilježili četiri intervencije, uključujući ispumpavanje poplavljenog dvorišta porodične kuće, podruma zgrada i okna lifta u hotelu.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak, 10. septembra, očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu oblačnost. Ujutro će na istoku i jugu biti više oblaka s mogućom lokalnom kišom, dok se u poslijepodnevnim satima rijetko očekuju poneki pljuskovi.

U središnjim i gorskim područjima moguće je jutarnje zadržavanje magle. Vjetar će biti većinom slab sjeverni, s umjerenim sjeverozapadnim povjetarcem na istoku.

Na Jadranu će duvati umjerena do jaka bura, s olujnim udarima podno Velebita, dok se očekuje da će se vjetar od sredine dana okrenuti na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 23 i 28 °C.

DHMZ je izdao žuto upozorenje za Istru, Kvarner i Dalmaciju zbog jakog vjetra, dok je za Velebitski kanal na snazi narandžasto upozorenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak