Neven Spahija bi mogao biti osumnjičen za ratni zločin

Radiosarajevo.ba
Neven Spahija bi mogao biti osumnjičen za ratni zločin

Košarkaški trener Neven Spahija bi mogao biti osumnjičen za mučenje ratnih zarobljenika i civila u šibenskom vojnom zatvoru tijekom 1992. i 1993. godine, piše riječki Novi list.

Naime, prema pisanju ovog dnevnika, Spahija je ispitan pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu kojem je ispričao sve što zna o zlostavljanjima u Kulinama. No, prema pisanju lista, Spahija bi lako mogao biti obuhvaćen istragom i postati jedan od osumnjičenika.

Zbog svjedočenja šibenskih policajaca zbog zločina na Kulinama već su uhapšeni bivši šef šibenskog SIS-a Tvrtko Pašalić, bivši komandant 73. bojne Vojne policije Željko Maglov, bivši komandant vojnog zatvora Kuline Damir Boršić te vojni policajac Milorad Pajić. Tereti ih se za zlostavljanje 21 pripadnika JNA, srpskih paravojnih snaga i civila.

Šibenski vojni policajci su o svemu napravili opsežnu dokumentaciju s imenima učesnika među kojima se našao i Spahija. Sud poziva sve one koji se spominju u izvještaju na razgovore pa tako i trenutnog trenera turskog Federbahcea koji je 1992. godine bio pripadnik šibenske 72. bojne Vojne policije.

U izvještaju se spominje da je učestvovao u premlaćivanju srpskih ratnih zarobljenika iz Nos Kalika, da je dolazio u vojni zatvor Kuline iako za to nije imao ovlasti te ga bivši vojni policajac Rajko Žarić direktno proziva za zlostavljanje zarobljenika prezimena Zeljak.

novilist/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak