Nema opasnosti od širenja vehabijskog pokreta

Radiosarajevo.ba
Nema opasnosti od širenja vehabijskog pokreta


Nema bojazni od jačanja vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti, odnosno Sandžaku, tvrde lokalni političari, uvjereni da policija drži situaciju pod kontrolom kad je riječ o pripadnicima tog pokreta i kriminala uopće.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mehmetović, međutim, nije želio komentirati jučerašnji napad na zgradu ambasade SAD-a u Sarajevu i hapšenje 15 pripadnika vehabijskog pokreta, istakavši da nema zvaničan izvještaj o tim događajima, već samo saznanja iz medija.

Lider Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek, koji je bivši gradonačelnik Novog Pazara, rekao je Tanjugu da je ta stranka uputila poruke ambasadama SAD-a u Beogradu i Sarajevu sa osudama jučerašnjeg napada u Sarajevu.

Đerlek kaže da njegova stranka traži od nadležnih državnih organa BiH i Srbije da pronađu ko su nalogodavci takvih aktivnosti.

"Policija u Sandžaku je ovog puta pravovremeno reagirala i mislim da potpuno drži pod kontrolom taj pokret koji se razvio u Sandžaku prije nekoliko godina", rekao je Đerlek, dodavši da se to vidi iz operativnih podataka direktora policije Milorada Veljovima, ali i na osnovu onoga što mogu vidjeti svi građani Novog Pazara.

Đerlik tvrdi da svi koji žive u Sandžaku osuđuju ekstremističke izjave i pokušaje pojedinaca da izazivaju incidente u dijelu države u kome žive.

U policijskoj akciji koja je počela jutros na 18 lokacija na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina privedeno je 15 osoba, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Akcija je izvedena nakon što je pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević iz Novog Pazara jučer pucao na ambasadu SAD-a u Sarajevu.

Munir Poturak, narodni poslanik Sandžačke demokratske partije, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, smatra da jučerašnji događaj u Sarajevu i jutrošnje hapšenje 15 vehabija ne mora značiti da je u pitanju jačanje vehabijskog ili bilo kojeg drugog ekstremističkog pokreta.

Poturak tvrdi da je vehabijski pokret u Novom Pazartu oslabio u odnosu na prije nekoliko godina, ne uzima većeg maha i nema bojazni od njegovog proširenja.

"U Novom Pazaru nema organiziranog oblika vehabija ili drugih ekstremističkih grupa, ali su pojedinačni ispadi uvijek mogući iz različitih razloga i povoda, čak i to da mogu biti ljudi koji imaju problema sa psihom ili koji nisu svjesni svojih postupaka", rekao je Poturak Tanjugu.

Bošnjačka demokratska zajednica, bliska glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, najoštrije je osudila napad na ambasadu SAD-a u Sarajevu, istakavši da "mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, kao i sigurnost građana koji žive na ovim prostorima nemaju alternativu", navodi se u saopćenju te stranke koje je potpisao predsjednik Emir Elfić.

Elfić je izrazio nadu da će nadležni organi uspjeti da otkriju sve počinioce ovog, kako se navodi, gnusnog čina, kao i pozadinu napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak