Nema dogovora vlade i sindikata, slijedi štrajk

Radiosarajevo.ba
Nema dogovora vlade i sindikata, slijedi štrajk

Slovenačka vlada i sindikati danas su održali pregovore na kojima nisu uspjeli pronaći rješenje kojim bi se izbjegao štrajk javnog sektora, zakazan za srijedu.

Štrajk je najavljen zbog plana vlasti da državnoj upravi smanji primanja za pet posto.

Vlada je tokom današnjih pregovora očekivala da će uspjeti smiriti sindikate prijedlozima različitih metoda postepenog smanjenja primanja državne uprave, ali su sindikati insistirali jedino na tome da to smanjenje uopšte ne bude sprovedeno.

Dvije pregovaračke strane su shvatile da dalji razgovori nemaju smisla kada je postalo jasno da glavni vladin pregovarač, ministar pravde i državne uprave uopšte nema nadležnost da razgovara o smanjenju budžetskih izdvajanja za javni sektor, javlja slovenačka agencija STA.

Cjelodnevni štrajk

Slovenija se, u međuvremenu, u borbi protiv smanjenja plata i korupcije, sprema za generalni štrajk 23. januara.

Planirano je da štrajk traje 24 sata, a razlozi su ekonomska kriza, korupcija u vrhu vlasti, sve veća nezaposlenost i najavljeno dodatno smanjenje plata u javnom sektoru. Zbog svega toga, građani i sindikati sve glasnije traže ostavku premijera Janeza Janše, a tom su se zahtjevu pridružili i brojni opozicioni političari i nevladine organizacije.

Nakon masovnih demonstracija koje su obilježile kraj prošle godine, a rezultirale smjenom gradonačelnika Maribora Franca Kanglera, generalni štrajk su za srijedu zakazali zaposleni u javnom sektoru, ali i slovenački sindikat zaposlenih u ustanovama obrazovanja, kulture i nauke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak