'Neću dopustiti da Čačić bude žrtva lošeg stila'

Radiosarajevo.ba
'Neću dopustiti da Čačić bude žrtva lošeg stila'

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u razgovoru s članovima društvene mreže Twitter održanom u Banskim dvorima, kako neće dopustiti da prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić bude žrtva lošega ili gruboga stila, te je puno razmišljao i razgovarao o pitanju Čačićeve odgovornosti. 

Nakon konstatacije da su postavljeni visoki standardi političke odgovornosti, slijedilo je pitanje odnose li se oni i na prvoga potpredsjednika Radimira Čačića te može li komentirati izjave da bi se Čačićevim odlaskom destabilizirala hrvatska Vlada.

Premijer Milanović istaknuo je kako je dvije i pol godine razmišljao o pitanju odgovornosti Radimira Čačića te da nepravomoćna presuda koju je donio mađarski sud nije "donijela praktički ništa novo". Kazao je da se u političkim odluka vodi prema ciljevima, a ne prema anketama ili nečijem ukusu.

Kad je pak riječ o političkoj odgovornosti premijer Milanović rekao je da, pri tomu, treba razlikovati etičku dimenziju, odnosno donosi li netko neku odluku svjesno ili se, kao u Čačićevu slučaju, dogodila nesreća iz nehata čija je posljedica dvoje poginulih ljudi.

Premijer je dodao da je i sam nedavno u vožnji izgubio nadzor nad vozilom iako pazi na ograničenje brzine, ali srećom bez posljedica.

Bilo je pitanja i o poreznoj politici pa tako i o porezu za samce koji je, rekao je Milanović, ipak jedan od oblika penalizacije te je savjetovao zainteresiranima da pokrenu to pitanje.

Premijeru je postavljeno i pitanje kada će se smanjiti porezi na plaće, na što je odgovorio kako je ukupno porezno opterećenje plaća u Hrvatskoj u europskome prosjeku, ali da je kod nas problem javne potrošnje i njezine neracionalnosti.

U nekoliko pitanje istaknuta je i potreba reforme visokog obrazovanja tako da se, rečeno je, više ne školuju oni stručnjaci kojih već ionako u Hrvatskoj ima previše i ne mogu se zaposliti. Premijer smatra da država treba ocijeniti koje su joj struke potrebne te prestati financirati njoj irelevantna znanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak