Nećemo prihvatiti članstvo Kosova u UN-u

Radiosarajevo.ba
Nećemo prihvatiti članstvo Kosova u UN-u

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u razgovoru u New Yorku sa šefom misije Ruske Federacije u UN Vitalijem Čurkinom da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN zato što pitanje statusa Kosova nije riješeno, javlja Tanjug.
 
 Premijer je istaknuo kako je Srbiji za rješavanje  problema Kosova i Metohije potrebna potpora Rusije, Kine i drugih velikih zemalja te kako je ta potpora utemeljena na vrijednostima međunarodnog prava i istine, priopćila je danas vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
 
 "Veoma smo zahvalni Ruskoj federaciji na potpori koju nam pruža. Ruska federacija principijelno i konstruktivno podržava Srbiju u cilju pronalaženja pravednog rješenja i osiguranja trajnog mira u regionu, a prije svega opstanka Srba", rekao je on.
 
 "Najoštrije je osuđena svaka zlouporaba međunarodnih misija koja dovodi do učvršćivanja kosovske neovisnosti", naglasio je Dačić, navodi se u priopćenju.
 
 Dačić je istaknuo kako Srbija ne mijenja svoj stav kada je riječ o UN: "Ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN zato što smatramo da pitanje statusa Kosova nije riješeno i da je nužno tragati za pravednim rješenjem koje će biti u interesu i Srba i Albanaca".
 
 "Za nas je nedopustivo, a za to imamo i podršku Ruske Federacije, da se pitanje članstva u UN riješava parcijalnim dogovorima", rekao je premijer Dačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak