'Nećemo dozvoliti blokadu BiH na moru'

Radiosarajevo.ba
'Nećemo dozvoliti blokadu BiH na moru'

Nakon jučerašnjeg trilateralnog ministarskog sastanka Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Evropske komisije u Bruxellesu, na kojem su dogovorena pitanja prelaska granica nakon što Hrvatska naredne godine uđe u Evropsku uniju, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je za agenciju Anadolija izjavio da "ne postoji opasnost da BiH i njeno more budu izolovani nakon izgradnje Pelješkog mosta".

EU, Hrvatska i BiH: Dogovoreni detalji oko prelaska granice

„Mora se uvažavati činjenica da BiH suverena zemlja i da integriranje Hrvatske i EU ne može derogirati puni suverenitet BiH i njenu integraciju. Nijedno rješenje ne može biti takvo da bi iukom smislu dovodilo u pitanje suverenitet BiH, uključujući i to da BiH mora imati, u skladu s međunarodnim pomorskim pravom, pristup otvorenom moru, što je naš interes, rekao je Lagumdžija.

On je podvukao da je i „naš interes da Hrvatska, odnosno EU povežu svoj teritorij“.

„Ali, povezivanje EU i Hrvatske s Dubrovnikom i njegovim zaleđem, ne smije biti nešto što će na neki način zagraditi ili podijeliti Bosnu i Hercegovinu“, istakao je Lagumdžija, analizirajući rezultate jučerašnjeg susreta posvećenog traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Tokom razgovora u Bruxellesu, tvrdi bh. zvaničnik, bilo je riječ i Neumu u BiH.

„Kada je u pitanju neumski koridor mi ga tretiramo integralno s Lukom Ploče, povezivanjem Pelješca i prolaska kroz Neum tunelima, mostovima, koridorima, dakle, na razne načine. Evropska komisija je na odgovarajućem nivou donijela odluku da se  uradi jedna studija izvodivosti koja bi trebala da uvaži sve aspekte, sva moguća rješenja iz kapaciteta kojima raspolaže EU“, napomenuo je Lagumdžija.

Prema riječima Lagumdžije, kao što kroz Neum treba da postoji mogućnost takozvanog „neumskog koridora“, tako treba da postoji i jasno definiran koridor koji će privredi BiH omogućiti nesmetan pristup Luci Ploče koja će praktično biti luka EU.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak