Neće prihvatiti izvršna ovlaštenja srpskih opština

Radiosarajevo.ba
Neće prihvatiti izvršna ovlaštenja srpskih opština


Priština sutra u Briselu neće prihvatiti nikakva izvršna ovlaštenja za zajednicu opština sa srpskom većinom, niti bilo šta drugo što se kosi sa Ustavom i zakonima Kosova, izjavio je savjetnik kosovskog premijera Hašima Tačija Bekim Čolaku, javlja Fena.

Čolaku je rekao da će se na sutrašnjoj, osmoj rundi dijaloga u Briselu, razgovarati o stvaranju zajednice srpskih opština, njenim funkcijama i zadacima, a Priština će prihvatiti svaki sporazum koji je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. 

"Priština nikada neće prihvatiti da asocijacija opština sa srpskom većinom ima zakonodavna ovlaštenja, da ima apelacioni sud niti da ima posebne policijske formacije. Nikakva vrsta zajednice ne može imati i ostvarivati ovlašćenja koja pripadaju centralnoj vlasti”, izjavio je Čolaku, koji je kao prvi savjetnik premijera Kosova učestvovao na svim sastancima kosovskog premijera i premijera Srbije Ivice Dačića. 

Rješenje koje nudi Priština je predviđeno u paketu Martija Ahtisarija, Ustavu i zakonima Kosova, odnosno “zajednicu koja će u određenim oblastima preuzeti zajednička ovlaštenja u ostvarivanju određenih pitanja koja se eksluzivno povezuju sa opštinskim nivoom i ništa drugo”. 

 "To su ovlaštenja koja su predviđena i za postojeću Asocijaciju opština na Kosovu, u svim oblastima koja su predviđena Zakonom o lokalnoj samoupravi", kaže Čolaku.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak