NATO čestitao Hrvatskoj na ulasku u EU

Radiosarajevo.ba
NATO čestitao Hrvatskoj na ulasku u EU

NATO je u petak čestitao Hrvatskoj na ulasku u EU 1. jula, ocijenivši da je Hrvatska model za uspješnu euroatlantsku integraciju cijele regije, te je također pozdravio odluku EU-a da otvori pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Dok se Hrvatska priprema za punopravno članstvo u EU 1. jula, čestitam hrvatskoj vladi i narodu na tom važnom koraku ka zaokruživanju cjelovite, slobodne i mirne Evrope", stoji u saopštenju glavnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

"Hrvatska je uvaženi saveznik u NATO-u i primjer za uspješnu eurointegraciju cijele regije", ističe glavni sekretar Sjevernoatlantskog saveza.

Rasmussen također pozdravlja odluku EU-a da otvori pristupne pregovore sa Srbijom i pregovore s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ističući kako očekuje dosljednu primjenu sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da će KFOR nastaviti sa svojom ulogom osiguranja sigurnog okruženja za sve stanovnike Kosova.

"Ovo je vrijeme velike prilike za cijelu regiju. Potičem sve čelnike i sve zajednice da nastave putem euroatlantskih integracija", navodi u saopštenju Rasmussen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak