Nastavljeno suđenje za ubistvo Pukanića i Franjića

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje za ubistvo Pukanića i Franjića


Na suđenju tročlanom beogradskom djelu skupine koja se u Srbiji i Hrvatskoj tereti za ubistvo suvlasnika hrvatskog lista Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, svjedok i vjenčani kum krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, Tomislav Pribanić, u petak je potvrdio da mu je Marjanović rekao da je tražio novac kako bi promijenio iskaz dan policiji.
 
Ispitan videovezom iz Županijskog suda u Zagrebu, Pribanić je u nastavku dokaznog postupka pred sudskim vijećem posebnog odjela višeg suda u Beogradu ustvrdio kako je Marjanović pristao sarađivati s policijom kako bi na taj način rješio svoje ranije probleme sa zakonom.
 
Upitan je li od Marjanovića ikada čuo da spominje prvooptuženog u Beogradu Sretena Jocića ili drugoooptuženog Željka Milovanovića, Pribanić je ustvrdio da nije.
 
Bivši Đurovićev odvjetnik Krešimir Krsnik u četvrtak je posvjedočio kako mu je na adresu elektronske pošte dok je branio Đurovića stigla poruka s nepoznate adrese, kojom je nepoznata osoba tražila od njega 300 tisuća eura za povlačenje iskaza, ukoliko želi pomoći svome branjeniku. Krsnik je, pozivajući se na svjedočenje Pribanića tokom procesa u Zagrebu, kazao kako pretpostavlja da je e-mail poslao Marjanović.
 
U četvrtak je svjedočio i državni tajnik u hrvatskom ministarstvu pravosuđa, a u vrijeme zločina načelnik nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Tihomir Kralj. Odgovarajući na pitanja on je rekao kako je neposredno nakon hapšenja Roberta Matanića u Zagrebu krajem listopada 2008, i samo tada, imao s njime razgovor policijske prirode, te da nema spoznaja da je itko utjecao na iskaz Matanića.
 
Optužnica posebnog državno odvjetništva u Beogradu tereti Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva.
 
Njih su trojica optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milion eura, nakon dulžeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.
 
Za ubistvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome Županijskom sudu 3. novembra 2010. izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.
 
Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubistvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.
 
Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.
 
Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubistvo navodno platio 1,5 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak