Nastavljen trojni sastanak o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Nastavljen trojni sastanak o Kosovu


Trojni sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, premijera Kosova Hashima Tachija i visoke predstavnice EU Catherine Ashton nastavljen je večeras u Bruxellesu, a mogao bi da potraje do kasno večeras, javlja agencija Srna.

RTS nezvanično saznaje da su Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić imali konsultacije, jer papir sa prijedlozima koje je Ashton predočila Srbima kao vrstu finalnog prijedloga ne sadrži ni izdaleka one prijedloge koje je srpska delegacija očekivala. 

Tokom popodneva  napravljena je kratka pauza kako bi visoka predstavnica EU Catherine Ashton obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Stefanom Fueleom.

U EU ne odbacuju mogućnost da se, ukoliko danas dogovor o sjeveru Kosova i Metohije izostane, premijer Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hashim Tachi  sastanu za nekoliko  dana, prenose mediji. Nakon prvog današnjeg sastanka, nisu postignuti nikakvi dogovori.

Nezvanično se saznaje da je bilo vrlo malo približavanja o  pitanjima ovlaštenja zajednice srpskih opština, javlja B92.

Dijalog je počeo jutros oko 11 sati, da bi već oko 13.00 sati bio prekinut zbog odvojenih konsultacija Catherine Ashton sa Dačićem i Tachijem, a potom zbog pauze za ručak.

Sedmi susret Dačića i Tachija sa Catherine Ashton označavan je kao presudan za ishod kosovskog dijaloga, zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izvještaj o napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak