Nastavljen štrajk medicinara u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Nastavljen štrajk medicinara u Hrvatskoj

U bolnicama u Hrvatskoj jutros je nastavljen štrajk ljekara i medicinskih sestara koji traže veća materijalna primanja, javlja Beta.

Sindikati zdravstvenih radika traže novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost. Neki od tih dodataka ukinuti su im u junu sudskim poništenjem bivšeg kolektivnog ugovora.

Ministartstvo zdravlja saopštilo je da se prvog dana štrajka, u srijedu, na prekid rada odlučilo 19 posto ljekara i 16 posto medicinskih sestara, dok sindikati tvrde da je odziv na štrajk bio oko 80 posto. Nadležni u bolnicama juče su tvrdili da štrajk ne utiče na rad u bolnicama.

Predsjednik sindikata ljekara Ivica Babić izjavio je za Hrvatski radio da će se danas u pet do 12 svi štrajkači okupiti ispred bolnica kako bi pokazali koliko je zdravstvenih radnika u štrajku.

Organizatori štrajka su Hrvatski ljekarski sindikat, koji ima 4.500 članova i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-tehničara sa oko 12.000 članova.

Štrajka nema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj pomoći. Štrajku se nisu pridružili Samostalni sindikat zdravstva i socijalne pomoći, kao ni Sindikat zdravstva Hrvatske.

Uoči štrajka Ministarstvo zdravlja izdalo je uputstva u kojima je istaklo da se za vreme štrajka moraju obavljati pregledi i osnovni dijagnostički postupci da bi se kod svakog bolesnika isključilo hitno stanje i potreba dodatne obrade ili liječenja.

Radiće intenzivne njege, hitne pomoći i hirurgija u hitnim slučajevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak