Nastavak suđenja za ratne zločine u Zvorniku

Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja za ratne zločine u Zvorniku

Suđenje trojici optuženih za ratni zločin nad muslimanskim civilima u Zvorniku 1992. godine, poznato kao predmet Zvornik 3, treba da bude nastavljeno pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, prenosi Fena.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti Darka Jankovića, Sašu Ćilerdžića i Gorana Savića da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice Pivarskog u okviru TO Zvornik, od maja do jula 1992. godine, lišili života najmanje 14 civila, psihički ih i fizički mučili, tjelesno povrijeđivali, zlostavljali i nečovječno prema njima postupali u Domu kulture Čelopek, na poljoprivrednom dobru Ekonomija i u fabrici Ciglana.

Za isto krivično djelo i iste događaje, od novembra 2005. godine, vodio se poseban krivični postupak pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, protiv sedam osoba po optužnicama Zvornik 1 i Zvornik 2.

Prvostepena presuda u predmetu Zvornik izrečena je 12. juna 2008. godine kojom su Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović pravnosnažno osuđeni na ukupno 24 godine zatvora dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Krivični postupak protiv dvojice optuženih u predmetu Zvornik 2 razdvojen je Rješenjem sudskog vijeća 26. maja 2008. godine i prvostepeno presuđen 22. novembra 2010. godine, kada je Branko Grujić osuđen na šest, a Branko Popović na 15 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak