Nastavak suđenja Sanaderu

Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja Sanaderu

Saslušanjem novih svjedoka pred Županijskim sudom u Zagrebu danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu. Sanader je optužen za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje 10 miliona eura mita od mađarskog MOL-a.

Tokom marta biće saslušani bivši direktor austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer, bivši potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec, bivši ministar finansija Ivan Šuker, ali i vlasnik Diokija Robert Ježić, jedan od ključnih svedoka u slučaju navodnog primanja mita od MOL-a.

Sanaderu se sudi za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hypo banke dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom 1990-tih. U istom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona eura mita od MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

On je zajedno s devet fizičkih i pravnih lica, među kojima je i Hrvatska demokratska zajednica, optužen i za izlačenje više miliona eura iz državnih preduzeća i ministarstva preko privatne marketinške agencije Fimi-media po kojoj je afera i dobila ime.

Nedavno je ispitan i o optužbama za zloupotrebu premijerskog položaja i ovlašćenja i pogodovanje firmi Dioki Roberta Ježića, kao i zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskome Aluminiju čime je Hrvatska elektroprivreda navodno oštećena za 650 miliona kuna.

Sanader od početka tvrdi da je riječ o političkom progonu i negira sve optužbe.

Županijski sud u Zagrebu sredinom decembra pustio je bivšeg premijera, uzkauciju od 1,6 miliona eura, da se brani sa slobode.

Prethodno je Sanader više od godinu dana proveo u austrijskom i hrvatskom pritvoru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak