Naljepnicama protiv Parade ponosa

Radiosarajevo.ba
Naljepnicama protiv Parade ponosa

Gej strejt alijansa (GSA) pozvala je državne organe Srbije da hitno reaguju na pojavu naljepnica kojima se prijeti i poziva na nasillje prema učesnicima Parade ponosa zakazane za 2. oktobar. Na naljepnicama su crteži grupe huligana ili pojedinaca koji bacaju Molotovljeve koktele, datum 2.10.2011. i natpisi "Dolazimo!" ili "Stižemo!"

"Pored javnih mjesta u Beogradu, promotivne fotografije ovih naljepnica se mogu naći i na forumima desničarskih i nacističkih sajtova kao što su „Srpski nacionalisti“ i „Stormfront“. Za GSA je van svake sumnje da su u pitanju direktne prijetnje nasiljem upućene učesnicima predstojeće Parade ponosa. GSA zato zahtijeva od policije i svih nadležnih organa da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju organizatore i izvršioce ove huškačke kampanje i spriječe ih u namjeri da prijetnje pretvore u djelo. Takođe, GSA zahtijeva od nadležnih gradskih službi da bez odlaganja krenu u otklanjanje ovih naljepnica sa zidova, telefonskih govornica i drugih mjesta gdje se nalaze.

Na žalost, ovakve ili slične prijetnje kada se radi o Paradi ponosa se ponavljaju već treću godinu za redom i uporno se ignorišu od strane nadležnih institucija, a na njihovom rasvjetljavanju se ne preduzimaju skoro nikakvi koraci. GSA zato ponavlja poziv nadležnim institucijama da se ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja i da posebno u periodu pred Paradu ponosa i na dan njenog održavanja učine sve što je u njihovoj moći da se nasilje koje smo prošle godine imali ne ponovi.

Takođe, GSA još jednom poziva sve nadležne državne organe da neodložno i efikasno krenu u sistemsku borbu protiv nasilja čija su meta LGBT osobe, druge manjinske grupe, ali i svi drugi građani našeg društva", piše u saopštenju GSA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak