Najmlađa penzionerka u Srbiji stara je godinu dana

Radiosarajevo.ba
Najmlađa penzionerka u Srbiji stara je godinu dana

Najmlađi penzioner u Srbiji trenutno je jednogodišnja djevojčica, budući da je njena majka odlučila da je već sad osigura za starost od koje djevojčicu dijeli više od pola vijeka. Mala dama će za 57 godina, kad može podizati svoje uplate, ako uporno svakog mjeseca do tada bude odvajala 2.000 dinara (34 KM), dobijati mjesečno oko 197.000 (3.380 KM) privatne penzije, i to u trajanju od 20 godina.

"Za tu devojčicu doprinose uplaćuje majka, koja je takođe naš član. Ona će po zakonu akumuliranim novcem moći da raspolaže za 57 godina. To nije usamljen slučaj. I deke i bake uplaćuju za svoje unuke", kaže Nataša Marjanović, direktorka dobrovoljnog penzijskog fonda Delta Đenerali, piše Kurir-info.rs.

Donja starosna granica za uplate ne postoji, ali poželjno je da se s tim krene što ranije, jer privatna penzija zavisi od visine i perioda uplata, investicija fonda i izabranog načina primanja penzije.

Prosječna uplata privatne penzije u Srbiji iznosi oko 4.000 dinara, dok je minimalna u većini fondova 1.000 dinara. Sada u dobrovoljnim penzionim fondovima štedi ukupno oko 180.700 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak