Najezda insekata šokirala mještane hrvatskog otoka, stručnjak: "Na ovo treba paziti"

1
Radiosarajevo.ba
Najezda insekata šokirala mještane hrvatskog otoka, stručnjak: "Na ovo treba paziti"

Stanovnici sela Žedno na otoku Čiovu bore se s najezdom zrikavaca. Mnogi mještani su u šoku zbog velikog broja insekata.

Zbog čega se dogodila najezda zrikavaca i radi li se o neobičnom fenomenu objasnio je za Dalmacija danas Nika Kasalu, asistent u laboratoriju za evolucijsku genetiku na Institutu Ruđer Bošković, koji istražuje skakavce i zrikavce u Hrvatskoj i svijetu. 

Kasalu je objasnio da su zrikavci s videa vrsta Decticus albifrons, koja je kod nas poznata i kao veliki primorski konjic. Također, dodao je, masovna pojava zrikavaca na Čiovu nije prva ove godine.

Humanitarna organizacija pruža pomoć bebama pogođenim katastrofalnim poplavama

"Prije par dana sam dobio par dojava o većem broju jedinki iste ove vrste u Splitu, a prošle godine smo imali masovne pojave u Omišu, Splitu i Kaštelima", dodao je.

Prema podacima koje je vidio s videa zaključio je da se ne radi o odraslim jedinkama, već o nedavno izleženim životinjama.

"Ovo je potpuno normalna pojava u primorju, ali je brojnost jedinki primjetno viša zadnje dvije godine. O ekologiji ove vrste se ne zna puno, ali neka istraživanja ovog roda su pokazala da povišene temperature pogoduju njihovom razmnožavanju. To naravno nije cijela priča, ali ova i prethodna godina su osjetno toplije od nekoliko prethodnih i to je sigurno imalo utjecaja", kaže.

Nika Kasalu objasnio je i kada bi najezda trebala završiti. 

"Kroz mjesec dana bi ih trebalo biti manje, ali vjerojatno će ih svejedno biti svuda u primorju tokom cijelog ljeta. Nisu otrovni, štetni ili agresivni tako da nema opasnosti, ali ipak treba paziti kad ih se dira jer mogu dosta snažno ugristi. S obzirom na klimatske promjene, možemo očekivati da će ovakve situacije biti češće nego ranije", rekao je stručnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak