Najavljeni protesti desničara u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Najavljeni protesti desničara u Srbiji

Predstavnici desničarskih organizacija u Srbiji najavljuju da će biti organizovani protesti.

Srpska radikalna stranka (SRS) najoštrije je osudila hapšenje Ratka Mladića i njegovo izručenje Haškom tribunalu kao "jedan od najjačih udaraca srpskim nacionalnim interesima i državi Srbiji".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović najavio je danas da će predložiti da ta stranka organizuje miting u znak protesta zbog hapšenja Ratka Mladića.

"Predložiću da se pozovu svi građani da dođu da mirnim demonstracijama pokažu neslaganje sa gnusnim činom koji se desio", rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

Također, na web portalu Srpskog narodnog pokreta NAŠI 1389 objavljen je poziv na proteste povodom hapšenja najtraženijeg ratnog zločinca Ratka Mladića, koji započinje riječima 'Veleizdaja!!!', pa se dalje navodi:

'Svako prema svojoj savesti! Narod i istorija će kolaboracioniste kazniti! Reči neka se pretvore u dela!'

Uz poruku: 'Srbi treba da blokiraju svaki grad u kojem žive! Neka cela Srbija i Republika Srpska stanu!', građani Aranđelovca pozvani su na zvanično okupljanje u centru grada. Zatim je zvanično vrijeme i mjesto protesta prepravljeno, pa trenutno stoji da 'svi građani danas treba da izađu na ulčice svojih gradova i da protestvuju zbog sramne odluke'.

Poziv je 'ukrašen' videom u kojem je Mladić 'sa suzama u očima dočekao vijest o potpisivanju Daytonskog sporazuma'.

Mladen Obradović iz organizacije 'Obraz' nije želio za srbijanske medije govoriti o tome hoće li članovi ove organizacije protestovati, ali je kratko dodao: 'Ovo je vrhunska sramota za našu državu!'

Tadić: 'Svako ko to bude pokušao, biće procesuiran'

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da ne očekuje da će Srbija zbog hapšenja Ratka Mladića kako je kazao 'uroniti u političku nestabilnost'.

'Svako ko to bude pokušao biće procesuiran', rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je potvrdio da je jutros u Srbiji uhapšen najtraženiji haški bjegunac Ratko Mladić.

Tadić je kazao da će učiniti sve da Srbija ostane stabilna država.

'Ne bavim se takvim kalkulacijama', rekao je predsjednik Srbije na pitanje da li očekuje proteste zbog hapšenja Mladića.

Prema izvještavanju srbijanskih medija, glavni grad Srbije miruje. U Beogradu je neobično mirno, javlja reporter 'S media portala' sa lica mjesta. U centralnim gradskim ulicama primjećeno je pojačano prisustvo saobraćajne policije, kao i kombi-vozila u kojima se nalaze pripadnici Žandarmerije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak