Najavljena prva parada ponosa u Tirani

Radiosarajevo.ba
Najavljena prva parada ponosa u Tirani

Albanska udruženja za prava homoseksualaca najavili su održavanje prve Parade ponosa u Tirani za 17. maj, na Svjetski dan borbe protiv homofobije, uprkos osudi zamjenika ministra kulture Albanije.

"Moj jedini komentar (na Paradu) je: treba ih tući pendrecima", izjavio je povodom najave zamjenik ministra kulture i predsjednik Monarhističke partije Albanije Ekrem Spahiu. Udruženja su najavila da će ga tužiti sudu.

"To je poziv na nasilje i zahtijevamo da gospodin Spahiju bude osuđen u skladu sa Krivičnim zakonikom, i uz maksimalnu kaznu od pet godina zatvora", rekao je Kristi Pinderi, predstavnik organizacije koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca.

Albanija je u februara 2010. donijela zakon protiv diskriminacije homoseksualaca koji su žrtve netolerancije i agresije vlasti i društva.

U cijeloj našoj regiji parade ponosa su redovno neslavno završavale, označene nasiljem, a samo se Ljubljana i Zagreb mogu pohvaliti da su posljednjih godina izgradili tolerantniju sredinu i za ovu populaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak