Nagrada Tadiću za rad na pomirenju Balkana

Radiosarajevo.ba
Nagrada Tadiću za rad na pomirenju Balkana

Boris Tadić
, predsjednik Republike Srbije, i Souhayr Belhassen, predsjednica Međunarodne federacije za ljudska prava, dobitnici su nagrade Sjever-Jug za 2011, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope. Nagrade će im u Lisabonu uručiti predsjednik Republike Portugal, Aníbal Cavaco Silva, tokom zvanične ceremonije u Nacionalnoj skupštini Portugala u utorak. 

Centar Sjever-Jug Vijeća Evrope  svake godine dodjeljuje ovu nagradu kako bi odao počast ljudima koji doprinose promociji globalne solidarnosti i međuzavisnosti, saopćeno je iz Vijeća Evrope. 

Sjever je izabrao Borisa Tadića zbog njegovih napora na pomirenju na Balkanu i na integracijskim procesima u Srbiji. Štaviše, njegova predanost bila je odlučujući faktor u hapšenju i izručenju preostale dvojice ratnih zločinaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu, saopćeno je, objavila je novinska agencija Fena. 

Jug je izabrao Souhayr Belhassen zbog njene borbe za ljudska prava i položaj žena u zemljama u razvoju. Ta tuniska aktivistica također se smatra simbolom historijskih promjena u arapskom svijetu u 2011, postavljajući primjer za ravnopravnost spolova i pravednih odnosa u toj regiji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak