Nafta iz nasukanog broda stigla do obale

Radiosarajevo.ba
Nafta iz nasukanog broda stigla do obale

Nafta, koja ističe iz broda koji se nasukao kod obala Novog Zelanda, došla je do kopna, dok timovi pokušavaju da stabilizuju plovilo. Na obali plaže Mount Maunganui na Sjevernom ostrvu pronađene su grudve nafte.

Novozelandske vlasti saopštile su tokom protekle sedmice da se veliki teretni brod nasukao na greben Astrolab kod obale te zemlje i da iz broda ističe nafta.

U saopštenju se navodi da sve ukazuje na to da gorivo ističe iz oštećenih cijevi a ne iz rezervoara, ali da je veoma teško procijeniti zbog velikog oštećenja broda.

Posada pokušava da ispumpa naftu iz rezervoara, ali loši vremenski uslovi dodatno otežavaju njihove napore. Vjeruje se da je do sada iz broda isteklo oko 30 tona nafte.

Zvaničnici strahuju da bi se brod mogao prepoloviti usljed pogoršanja vremena i da bi sva nafta mogla isteći u more.

Brod Rena, koji plovi pod zastavom Liberije, nasukao se kod obale Taurange nakon udara u greben. Brod je dug 236 metara i ima 1 700 tona goriva i 2 100 kontejnera.

Pogoršanje vremenskih uslova najavljeno je tokom sedmice i novozelandske pomorske vlasti najavile su da će operacija istovara goriva biti izvedena što je brže moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak