Nadriliječnik Rimarchuk od prevarenih pacijenata uzeo preko 200.000 kuna

Radiosarajevo.ba
Nadriliječnik Rimarchuk od prevarenih pacijenata uzeo preko 200.000 kuna

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv 77-godišnjeg nadriliječnika Miroslava Michaela Rimarchuka kojega tereti da je pacijente liječio preparatima za koje je znao da nemaju nikakvog učinka i pritom zaradio više od 214.000 kuna.

Rimarchuka se tereti da je od avgustu2011. do početka septembra 2013. bez neophodne stručne spreme u svojoj ordinaciji u Zaprešiću, tačnije kompaniji koja nije registrirana za pružanje medicinskih usluga, pružao neodgovarajuće tretmane bolesnima i za to im naplaćivao 400 eura po danu.

Zbog njegovih lažnih tretmana znatno se pogoršalo zdravstveno stanje 12-godišnjoj dijabetičarki iz Bijeljine, a među nedjelima za koja je optužen su i lažno liječenje pacijentice iz Hrvatske, dvije slovenske državljanke i jednog Crnogorca.

"Tereti ga se da je navedenim osobama, između ostalog, aplicirao supstance produkata koje je neovlašteno proizvodio i za koje je znao da nemaju nikakvog  medicinskog učinka, tvrdeći im da će se izliječiti upravo uzimanjem i korištenjem terapija koje im je on odredio i propisivao", izvijestilo je državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Prema pisanju medija Rimarchuk je stomatologu iz Crne Gore uzeo 6.000 eura za liječenje ožiljaka od opeklina koje je tretirao hladnim tuševima i masti, Slovenku koja je imala rak jajnika za 400 eura po terapiji navodno je liječio ubrizgavanjem nepoznate bijele tekućine medicinskom špricom u rektum, dok je njenoj sunarodnjakinji, inače medicinskoj sestri, za istu 'nagradu' bijelu tekućinu u rektum ubrizgavao analnom sondom.

Bude li osuđen prijeti mu i do pet godina zatvora, a tužiteljstvo je uz optužnicu zatražilo da mu se produlji istražni zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak