Na suđenju zagrebačkom bombašu ispitani prvi svjedoci

Radiosarajevo.ba
Na suđenju zagrebačkom bombašu ispitani prvi svjedoci

U nastavku suđenja optuženom zagrebačkom bombašu Vojislavu Blaževiću danas su ispitani prvi svjedoci, među njima i mlađa djevojka koja je ispričala da je njoj i prijatelju na autobusnom stajalištu u Stenjevcu prišao čovjek i rekao im da bježe jer će puknuti bomba, a nakon što su pobjegli ubrzo se čuo i prasak. 

"Odjednom se sve zatreslo i čula se bomba", kazala je svjedokinja Margareta Busek na suđenju Blaževiću kojeg se tereti za podmetanje dvije bombe u zapadnom djelu Zagreba - na željezničkoj pruzi u Susedgradu 9. siječnja i dva dana kasnije na autobusnoj postaji u Stenjevcu, za što mu prijeti do osam godina zatvora. 

"Kao da nije računao da ćemo tamo biti i kao da nas je želio što prije udaljiti s tog mjesta", kazala je svjedokinja, ustvrdivši da joj nije jasno zašto bi netko postavio bombu na stanici. "Mogli smo svi tamo umrijeti", zaključila je djevojka. 

Ona nije vidjela lice čovjeka s autobusne stanice ali pretpostavila da je imao između 40 i 50 godina. Misli da je bio krupnije građe, srednje visine, širih ramena i tamne kose. 

„Kad nam je rekao da je tu bomba prvo smo mislili da se "zeza", ali smo potrčali prema pothodniku kad je počeo vikati "idite, idite"“, kazala je svjedokinja dodavši da je bio uznemiren, ali i uvjerljiv. Prije eksplozije u Stenjevcu tim putem je prošao i 28-godišnji vozač autobusa Dejan Dorić koji je na sudu ispričao da je vidio tri ili četiri djevojke kako uspaničeno trče prema pothodniku, a za njima i muškarac koji kao da ih je htio otjerati. "Pitao sam cure što je, a jedna je rekla bomba, bomba", kazao je vozač. 

Muškarac se potom vratio na stanicu, piše novinska agencija Fena, gdje je u sagnutom položaju čačkao po nekom predmetu, kazao je svjedok: "Ja sam kroz prozor rekao 'bum', a on se uplašio i odskočio", kazao je vozač dodavši da se zbog takve reakcije smijao sve do idućeg semafora, a zatim je začuo eksploziju, zbog čega čitavu noć nije spavao. 

Sutkinja, tužiteljstvo i obrana ispitali su i Blaževićevu suprugu Liljanu Škrablin koja tvrdi da je njezin muž tijekom prve eksplozije bio kod kuće, a za druge je odlazio na put u Njemačku nabaviti opremu za letenje. Blažević je na početku suđenja odbacio krivnju, tvrdeći da je za prvu eksploziju čuo iz medija, a da se na mjestu druge eksplozije našao jer je čekao prijateljicu s kojom je trebao ići na put. 

Optuženi bombaš koji je na suđenje doveden u lisicama iz pritvora tvrdi da je tada ugledao žice i "nešto nalik ragbi lopti". Shvativši da bi to mogla biti bomba, uzviknuo je kako bi upozorio prolaznike i sagnuo se po svoju torbu kada ga je, kaže, zaslijepila eksplozija. Njegova supruga tvrdi da on svima pomaže i da je konfliktan samo kad nekome želi pomoći. Iduće rasprave zakazane su za 2., 3. 9. i 10. jula. Na jednom od ročišta trebao bi ispitan i poduzetnik Tomo Horvatinčić pred čijim je restoranom, po tvrdnjama jednog svjedoka iz istrage, Blažević bacio bombu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak