Na sahranu Bore Čorbe došla dva monstruma: Obojica su osuđeni za ratne strahote

Radiosarajevo.ba
Na sahranu Bore Čorbe došla dva monstruma: Obojica su osuđeni za ratne strahote

Na sprovod su došle mnoge poznate osobe, a s obzirom da je Đorđević bio poznat i po četničkim stavovima kojima se javno ponosio, ne iznenađuje da su mu na sprovod došli monstrumi i ratni zločinci Veselin Šljivančanin i Dragan Vasiljković zvani kapetan Dragan.

Šljivančanin je osuđen zbog Ovčare i odslužio sramotnih pet godina, a Vasiljković je nakon devet godina ekstradicijskog pritvora u Australiji izručen Hrvatskoj 2015. godine. Osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u više mjesta, a protjeran iz Hrvatske 2020. godine.

Podsjetimo, rock muzičar, pjevač, tekstopisac i frontmen benda Riblja čorba Bora Đorđević umro je u srijedu u u 72. godini u ljubljanskoj bolnici, gdje se liječio od jake upale pluća. Đorđević, kontroverzan po svom ponašanju i stavovima, ostat će upamćen kao autor nekih od najvećih hitova jugoslavenskog rocka, poput Lutke sa naslovne strane, Dobro jutro, Pogledaj dom svoj anđele, Ostani đubre do kraja, Kad padne noć.

Džeko o Bajraktareviću: "Mali je ljubio grb BiH nakon asistencije i to treba cijeniti"

Kontroverzni muzičar

Rođen je u Čačku 1. novembra 1952. godine, a prije nego što je zajedno s Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem formirao Riblju čorbu, bio je i član Suncokreta i Ranog mraza. Studirao je Pravni fakultet u Beogradu, potom bezuspješno pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti.

Popularnost "Riblje čorbe" temeljila se na provokativnim socijalnim temama, a Bora Čorba je nastupima i na sceni i izvan nje postao jedan od najkontroverznijih muzičaraRadio-televizija Srbije podsjeća da je Đorđević, nakon objave albuma Koza nostra 1990. godine, bio optužen zbog "vrijeđanja radničke klase Jugoslavije", ali su optužbe odbačene.

Podržavao je Miloševića

Zbog podržavanja Miloševićeva režima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, nacionalističkih i radikalnih izjava ili provokativnih pjesama poput E moj druže zagrebački, nikad nije nastupio u nezavisnoj Hrvatskoj. Uz to je i prglašen četničkim vojvodom.

Jedno vrijeme se bavio i politikom, kao član Gradskog odbora konzervativno-desne Demokratske stranke Srbije u Beogradu, poslije političkih promjena u Srbiji u oktobru 2000. godine. Bio je na poziciji savjetnika ministra kulture u srbijanskoj vladi Vojislava Koštunice, ali poslije manje od godinu dana podnio je ostavku, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak