Na Kosovu uhapšena petorica Srba: Terete se za najgore ratne zločine

9
Radiosarajevo.ba
Na Kosovu uhapšena petorica Srba: Terete se za najgore ratne zločine

Kosovske vlasti uhapsile su u subotu pet osoba u regionu Gnjilana osumnjičenih za ratne zločine, saopćilo je Specijalno tužilaštvo Kosova.

Tužilaštvo navodi da su oni uhapšeni u zajedničkoj akciji sigurnosnih institucija, koja dolazi nakon višemjesečne istrage.

Oni su navodno bili umešani u ratne zločine kao što su ubijanje, ranjavanje i maltretiranje civila u selima Lovce, Podgrađe i Ugljare aprila 1999. godine.

SAD u strahu od rata uputilo apel svojim građanima: 'Napustite tu državu na bilo koji način'

"Lica pod inicijalima D.C., D.N., N.S., S.J., M.Š., su uhapšena uz osnovanu sumnju da su, u saizvršilaštvu sa drugim NN pripadnicima ove grupe, naoružana i obučena u maskirne uniforme i uniforme srpske policije ili vojske, 5. aprila 1999. godine namjerno ubijali, ranjavali, žive spaljivali albanske civilne žrtve, uzimali taoce, silovali, tukli, maltretirali, fizički i psihički mučili, uništavali imovinu Albanaca, protjerivali albansko civilno stanovništvo, uništavali kulturne i vjerske objekte", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je dodalo da će preduzeti dalje zakonske proceduralne radnje, a da se istraga nastavlja.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je saopćila da su uhapšeni Dragan Cvetković, Dragan Bilić, Miloš Šošić i Slobodan Jevtić.

Kako se navodi u saopštenju oni su uhapšeni pod po "lažnim optužbama za navodne ratne zločine", te da je reč o "ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu".

Kancelarija je navela da je policija, prema rečima očevidaca, imala spiskove Srba za hapšenje te da nije pokazala nikakve naloge za pretres.

Kosovske vlasti su ranije saopćile da ne postoje nikakvi tajni spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu, javlja RSE.

"Jasno je da novim hapšenjima u Pasjanu antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na Kosovu i Metohiji učini nepodnošljivim", navodi se u saopćenju Kancelarije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak